Кръвта и багетите обикновено не се съчетават в никакъв контекст,

...
Кръвта и багетите обикновено не се съчетават в никакъв контекст,
Коментари Харесай

Къде се намира дворецът, изграден от кръв и багети

Кръвта и багетите нормално не се съчетават в никакъв подтекст, камо ли като строителни материали, само че в Западна Африка има замък, който е скрепен с тези странни съставки.

Разположен в град Абомей в Бенин, за постройката се твърди, че е издигната с кръвта на 41 жертви на вуду, а ново изследване демонстрира, че легендата евентуално е вярна.

Като столица на античното царство Дахомей, Абомей е бил седалище на 12 поредни крале, управлявали от XVII до началото на XX век. Деветият крал, Гезо, заема трона от 1818 до 1858 година и е прочут със своята власт и военна свирепост.

Сякаш с цел да подчертаят обстоятелството, че крал Гезо не се е шегувал, създателите на новото проучване изясняват, че „ алеята, водеща към колибата му, е била постлана с черепи и челюстни кости на победени врагове “, а тронът му „ почивал върху черепите на четирима победени противников водачи “. Междувременно в границите на дворцовия му комплекс се намира погребална барака, издигната от някои нетрадиционни материали.

„ Свързващото вещество на стените не е общоприет хоросан, а се твърди, че е направено от алено масло и лустрална вода, смесени с кръвта на 41 жертви - 41 е свещено число във вуду “, изясняват откривателите.

„ Жертвите евентуално са били плебеи или пленници на вражеско население. “

В рамките на вуду културата и религията, които не престават да се срещат в живота на Бенин, жертвопринушенията, съчетани с молебствия и свещена вода, могат да се употребяват за освещаване на здания или за възкръсване на дървени структури, известни като култове. В този случай жертвеният налог е бил „ претрупан със задачата да отбрани това, което е останало от фината същина на умрелия крал “.

За да дефинират точния състав на хоросана, създателите на проучването употребяват тандемна масспектрометрия с висока разграничителна дарба, която им разрешава да дефинират съставките в облицовката. За тяхна изненада те откриват следи от пшеница, която не е била отглеждана в Субсахарска Африка до дълго време след гибелта на Гецо.

Те обаче означават, че Гезо е бил огромен обожател на френския император Наполеон III и постоянно е изпращал дипломатически дарове като тъкани, оръжия и крави от Бенин във Франция. Следователно е допустимо пшеницата да е циркулирала в другата посока, като френските багети и други хлебни произведения са били подарени на Гхезо и по-късно са били включени в хоросана на двореца му като част от жертвоприношение.

Резултатите от проучването също по този начин удостоверяват съществуването на хемоглобин и имуноглобулини както от хора, по този начин и от пилета, което потвърждава, че свързващото вещество на стената в действителност е направено от човешка кръв.

Според създателите на проучването гибелта на дахомейските крале постоянно е била отбелязвана с жертвоприношението на до 500 жертви в обред, прочут като „ Великите традиции “. Засега не е ясно дали кръвта, открита в стените на гробницата на Гезо, е била пролята по време на сходен случай, макар че съгласно откривателите спомагателен ДНК разбор може да помогне да се разкрие какъв брой тъкмо души несъзнателно са предложили кръвта си за освещаване на постройката.

Изследването е оповестено в списание Proteomics.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР