Разводите по взаимно съгласие да стават пред нотариус, а не

...
Разводите по взаимно съгласие да стават пред нотариус, а не
Коментари Харесай

Депутати предлагат да се развеждаме пред нотаруис

Разводите по взаимно единодушие да стават пред нотариус, а не пред арбитър, оферират депутати от разнообразни парламентарни групи. Разговори по въпроса към този момент се водят в правната парламентарна комисия. Юристите обаче са срещу концепцията, тъй като противоречи на гражданско-правния развой у нас.

" Във Франция и други европейски страни разводите по взаимно единодушие се реализират по този начин, но при наложителното присъединяване на юристи и от двете страни ", изясни пред " Сега " депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов, който е правист и член на правната парламентарна комисия. Според него, в случай че смяната бъде утвърдена, ще се разтовари доста работата на съдилищата, изключително на районния съд в София, а самата процедура ще поевтинее. " Ще дадем и опция на тези, които желаят да се разведат по този метод, само че никога няма да са задължени ", добави той. 

Обсъждани са два разновидността. " Когато от брака няма дете, публично раздялата да се прави пред нотариус и да не е наложително пред съд. А втората опция - в случай че е родено дете през брака, разводът да е със наложително мнение на обществените институции в страната, което и в този момент се изисква ", сподели депутатът. 

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) остро възрази против лансираната от Попов концепция за смяна в Граждански процесуален кодекс, като я дефинира като " безусловно неприемлива и несъвместима с съществени правила на гражданския развой у нас и откритите правни обичаи ". В позицията се припомня, че на нотариусите са предоставени публично-правни функционалности с стеснен темперамент – да правят плануваните в закона " нотариални дейности " и те не разполагат с обща подготвеност по охранителните производства, сходно на съда. " С какъв акт нотариусът ще приключва брака, в случай, че прекратяването на брака по взаимно единодушие става по решение на съда, което има конститутивен ефект; с какъв акт нотариусът ще се произнася по въпроса за издръжката, в случай, че решението в частта за издръжката би трябвало да има изпълнителна мощ и да предстои на смяна при смяна на събитията “, питат юристите.

 

ОПИТ

Според френския опит разводите по взаимно единодушие пред нотариус могат да станат най-много до 40 дни. В производството вземат участие и юристи, а в случай че фамилията има малолетни деца, се взема мнение и на обществените служби. Разводът става факт сега, в който документите са написани при нотариус.

В България, даже и със съглашение, съпрузи, които желаят да разтрогнат брака си, би трябвало да се явят в плануваното намерено правосъдно съвещание и да заявят в правосъдна зала, че желаят да се разведат. В противоположен случай, при неявяване на един от съпрузите без уважителна причина, производството се приключва.

И сега съглашението за разтрогването на брака включва на кого ще са поверени родителските права, местоживеенето на децата, имотните връзки, използването на фамилно жилище и прехрана на брачен партньор при нужда, както и смяната във фамилното име.   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР