Развиващите се пазари ще продължат да се борят с пандемията

...
Развиващите се пазари ще продължат да се борят с пандемията
Коментари Харесай

Световната банка вещае мощен 5.6-процентен глобален растеж 

Развиващите се пазари ще продължат да се борят с пандемията от COVID-19 и с последстивята й, макар че няколко съществени стопански системи ще допринесат за най-мощния следрецесионен световен напредък за последните 80 години, разгласи Световната банка. 

Тя чака световния Брутният вътрешен продукт да се усили с 5.6% през тази година - много над януарската прогноза за 4.1% растеж, излиза наяве от публикувания на 8 юни шестмесечен отчет за международните стопански вероятности. Основните мотори на растежа ще са 6.8-процентният напредък на Съединени американски щати и 8.5-процентният скок на Брутният вътрешен продукт на Китай. Международният заемодател ревизира насъбраните в исторически проект данни, с цел да дават отговор на осъвременените тегла на Брутният вътрешен продукт на обособените страни. 

Макар че множеството напреднали стопанства се чака да се върнат на предпандемичните нива на приходите на глава от популацията през 2022-а, две трети от нововъзникващите и разрастващите се пазари ще останат под тях. Растежът в страните с ниски приходи евентуално ще е вторият по уязвимост за последните 20 години - 2.9% против плануваните през януари 3.4 %. Основната причина за разделянето е неналичието на достъп до ваксини против ковид.

" Това е историята на две възобновявания ", разяснява в изявление за медиите Айхан Косе - шеф на групата, изработила разбора. Той показва, че " от едната страна са напредналите стопански системи, огромните страни, които ще реализиран бърз и рекорден растеж; а от другата страна - стопанствата с ниски приходи, борещи се да генерират напредък ". 

Световната банка предизвестява и за забележителна неустановеност след 2021-а. Защото световното възобновяване може да зацикли след отдръпването на политическата поддръжка и след охлаждането на търсенето, изключително в случай че пандемията се проточи. Устойчив инфлационен напън пък може да провокира внезапно стягане на финансовите условия, което ще ускори уязвимостта от високите дългови нива.

При тези условия, интензивността и в напредналите и в разрастващите се стопански системи може да забави международния напредък до 2.7% през 2022-а и до 2.1% през 2023-а. Което ще остави възобновяване на анемичните нива след световната финансова рецесия от 2008-2009-а.

От друга страна, световният напредък може да се окаже по-силен от упования, в случай че скокът на растежа през 2021-а, в композиция с по-бързото и по-равностойно систематизиране на имунизациите по света, подтиква експанзията на частния бранш. 

Другите по-важни акценти от отчета на Световната банка са, както следва:

- световната инфлация евентуално ще продължи да се покачва през тази година след подема й през първото полугодие, само че се чака да остане в границите на целевите диапазони на множеството държави;

- въпреки че половината нововъзникващи и разрастващи се пазари могат да отчетат инфлация над плануваните нива, тя може да е краткотрайна и да не постанова политически отговор при добре обосновани предвиждания;

- поради рекордно високата задлъжнялост, разрастващите се стопанства евентуално ще останат уязвими на стрес от финансовите пазари, в случай че рисковите настройки на вложителите се влошат поради автентичен или предстоящ инфлационен напън в развитите стопанства;

- по-високите цени на селскостопанската продукция в международен мащаб евентуално ще окажат инфлационен напън в страните с ниски приходи в кратковременен проект, влошавайки несигурността по изхранването и заплашвайки да задълбочат бедността;

- опитите за понижаване на питателните котировки посредством дотации или надзор на износа рискуват да тласнат нагоре цените на храните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР