„Разумно“ е да се смята, че е извършен геноцид срещу арменци, казва бившият главен прокурор на МНС

...
Бивш главен прокурор на Международния наказателен съд каза, че има
Коментари Харесай

Бивш главен прокурор на Международния наказателен съд каза, че има „разумни основания да се смята, че се извършва геноцид срещу арменци“ в оспорвания регион Нагорни Карабах.

„Няма крематориуми и няма атаки с мачете. Гладуването е невидимото оръжие на геноцида. Без незабавна драматична промяна тази група арменци ще бъде унищожена след няколко седмици“, каза Луис Морено Окампо в писмо с експертно мнение в понеделник.

Нагорни Карабах е зона без излаз на море между Източна Европа и Западна Азия, която е дом на голямо арменско население, но е международно призната като част от Азербайджан.

Армения и Азербайджан се борят за региона от десетилетия. Окампо работи в холандския ICC до 2012 г.

В понеделник експерти на ООН призоваха Азербайджан да вдигне блокадата на коридора Лачин, единственият път, свързващ Нагорни Карабах с Армения. Блокадата е в сила през последните седем месеца.

В прессъобщение ВКБООН призова Азербайджан да прекрати „ужасната хуманитарна криза“ в региона на Нагорни Карабах, която според него е довела до недостиг на храна, лекарства и хигиенни продукти.

„Блокадата на коридора Лачин е хуманитарна извънредна ситуация, която създаде сериозен недостиг на основни хранителни продукти, включително слънчогледово олио, риба, пиле, млечни продукти, зърнени храни, захар и бебешка формула“, се казва в съобщението.

Медицинските консумативи също „бързо се изчерпват“, добави той.

 Азербайджански контролно-пропускателен пункт на входа на коридора Лачин, единствената сухопътна връзка на населената с арменци отцепила се област Нагорни Карабах с Армения, 30 юли. class= Азербайджански контролно-пропускателен пункт на входа на коридора Лачин, единствената сухопътна връзка на населената с арменци отцепила се област Нагорни Карабах с Армения, 30 юли. KAren Minasyan/AFPGetty Images/FILE

ВКБООН призова правителството на Азербайджан да „изпълни международните си задължения за зачитане и защита на правата на човека“ и призова руските мироопазващи сили в региона да защитават коридора.

И двете искания са в съответствие със споразумението за прекратяване на огъня от ноември 2020 г.

„От съществено значение е да се гарантира безопасността, достойнството и благосъстоянието на всички хора през този критичен момент“, добавиха те.

Въпросът беше повдигнат на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 3 август, като заместник-министърът на външните работи на Армения Вахе Геворгян предупреди, че блокадата на Азербайджан е засегнала 2000 бременни жени, около 30 000 деца, 20 000 възрастни хора и 9000 хора с увреждания.

През юли ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че ЕС е „дълбоко загрижен за сериозната хуманитарна ситуация“ в региона на Нагорни Карабах, като аргументира, че е „задължение на азербайджанските власти да гарантират безопасността и свободата на движение по Лачинския коридор непосредствено и да не допусне по-нататъшна ескалация на кризата.

Говорител на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен каза миналия месец, че Блинкен е разговарял с президента на Азербайджан, за да „изрази дълбока загриженост за хуманитарната ситуация в Нагорни Карабак“ и подчерта „спешната нужда от безплатен транзит на търговски, хуманитарни и частни превозни средства през Лачинския коридор.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР