Разтревожена от руската инвазия в Украйна, Финландия ще започне днес

...
Разтревожена от руската инвазия в Украйна, Финландия ще започне днес
Коментари Харесай

Финландия рискува да си навлече гнева на Русия със стремежа за членството в НАТО

Разтревожена от съветската инвазия в Украйна, Финландия ще стартира през днешния ден спор, който може да докара до блян за участие в НАТО - ход, който ще разгневи Москва. Нападението против Украйна провокира трагичен поврат в публичното и политическото мнение във Финландия и прилежаща Швеция във връзка с дългогодишната им политика на военно неприсъединяване. Опитът за присъединение към НАТО съвсем несъмнено ще бъде общопризнат като провокация от страна на Москва, за която разширението на алианса по нейните граници е главен проблем в региона на сигурността.

Според финландското външно министерство в отчет, направен по поръчка на държавното управление, оповестен през днешния ден, ще бъде прегледана " фундаментално променената " среда за сигурност през днешния ден в Народното събрание. Встъпителните диспути са планувани за седмица по-късно. Очаква се отчетът да проучва другите разновидности за сигурност на Финландия, която има 1340 км граница с Русия. Бившият министър-председател и дълготраен покровител за НАТО Александър Стуб счита, че подаването на молба за участие от Финландия е " превдварително решен въпрос ".

Финландия има дълга история с Русия. През 1917 година тя афишира самостоятелност след 150 години съветско ръководство. По време на Втората международна война нейната мощно превъзхождаща по бройка войска отблъсква руско настъпление, преди да подписа спокойно съглашение, съгласно което Финландия отстъпва няколко гранични области на Съветския съюз. По време на Студената война Финландия резервира неутралитет в подмяна на гаранции от Москва, че няма да нахлуе в страната. Обратът в настроенията във връзка с НАТО би бил невъобразим единствено преди няколко месеца. Още през януари министър-председателят Сана Марин съобщи, че участието в НАТО е " доста малко евентуално " по време на нейния мандат. Но откакто две десетилетия публичната поддръжка за участието оставаше постоянна на равнище 20-30%, войната докара до внезапен скок на подкрепящите участието до над 60%, демонстрират голям брой изследвания. Публичните изявления, събрани от вестник „ Helsingin Sanomat “, сочат, че половината от 200-те финландски депутати към този момент поддържат участието, а единствено 12 са срещу. Други споделят, че ще разгласят позицията си след подробни разисквания. Правителството съобщи, че се надява да реализира парламентарен консенсус през идващите седмици, като депутатите би трябвало да изслушат редица специалисти по сигурността. Марин чака решението да бъде взето " преди средата на лятото ", като доста анализатори предвиждат, че Финландия може да подаде кандидатурата в точния момент за срещата на върха на НАТО през юни. Всяка кандидатура за участие би трябвало да бъде призната от всички 30 страни от НАТО, като този развой може да отнеме от четири месеца до една година.

Досега Финландия е получила обществени уверения от генералния секретар Йенс Столтенберг, че вратата на НАТО остава отворена, както и поддръжката на няколко държави-членки. За разлика от Финландия, Швеция няма обща сухопътна граница с Русия и двете страни не са воювали в продължение на два века. Въпреки това пронатовските настроения се ускоряват и измежду шведите, които " осъзнават, че може да се окажат в същото състояние като Украйна - доста състрадание, само че никаква военна помощ ", споделя Роберт Далсьо, шеф по проучванията в Шведската организация за отбранителни проучвания. Много анализатори чакат, че Швеция и Финландия ще работят в тандем по въпроса дали да се причислят, само че техните водачи подчертаха, че може да стигнат до разнообразни решения.

Тази седмица ръководещата партия в Швеция разгласи, че преразглежда дългогодишната си съпротива против присъединението към НАТО. " За социалдемократите в Швеция да трансформират мнението си (за НАТО) е като да трансформират религията си ", съобщи някогашният финландски министър председател Александър Стуб пред Агенция Франс Прес. " И не приказвам за прекосяване на протестанти към католици, а за прекосяване на християни към мюсюлмани ". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предизвести, че при положение на присъединение на Финландия, Русия ще предприеме ограничения за " възобновяване на салдото ". Президентът на Финландия Саули Ниинистьо съобщи, че отговорът на Русия може да включва нарушение на въздушното пространство, териториални нарушавания и хибридни офанзиви, за които финландските поддръжници на НАТО считат, че страната е добре готова да устои. " Русия сигурно ще се надигне ", сподели Далсьо, само че добави: " Не мисля, че ще създадат нещо принудително. Въпреки това, в настроението, в което е (руският президент Владимир) Путин сега, не бих го изключил изцяло ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР