Разтърсващият румънски документален филм Колектив спечели наградата на LUX за

...
Разтърсващият румънски документален филм Колектив спечели наградата на LUX за
Коментари Харесай

Европейската публика гласува за румънския "Колектив"

Разтърсващият румънски документален филм " Колектив " завоюва премията на LUX за 2021 година, оповестиха от Европейския парламент. Наградата в поддръжка на европейското кино се дава от 2007 година насам, само че за пръв път в историята си спечелилият се избира и с гласовете на публиката от всички страни-членки. Досега за нея гласоподаваха единствено евродепутатите. 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли връчи премията на режисьора Александър Нанау на гала в Страсбург с думите:  След интервала, през който преминахме, пораства и става по-силна потребността на хората да се съберат – освен тук-там за полемики и диспути, само че и в кинозалите. “

Нанау, който е режисьор и продуцент на спечелилия филм, одобри премията, като отдаде респект на жертвите и фамилиите, наранени от разказаната във кино лентата покруса, както и на самостоятелните публицисти, провели следствия. “Искаме да се борим с корупцията в Европа и желаеме самостоятелна преса “, съобщи той.  " Обществата не се развиват, в случай че липсва просвета, обучение и самостоятелна преса. Ваш дълг е да подкрепите жителите, да регламентирате средствата за просвета и обучение и да отбраните публицистиката “, сподели Нанау пред евродепутатите.

Крайният победител бе избран въз основата на осреднените оценки, дадени от публиката и от депутатите в Европейския парламент, като двете групи имаха равна тежест от 50%. Зрителите във всички страни-членки на евросъюза имат опция да гледат трите номинирани филма безплатно, като тази година това се случваше главно в интернет. Преди пандемията се правеха безвъзмездни прожекции в кината на обособените страни. .

Документалният филм " Колектив " носи името на нощен клуб в Букурещ, където през 2015 година пожар взема живота на 27 младежи и води до пострадвания на още 180. Екип от публицисти проверява последвалата гибел на 37 души, постъпили в лечебни заведения с изгаряния, които не са били считани за сериозни. Те разкриват корупция и нарушавания, причиняващи гибел, и демонстрират смелостта и решимостта на хора, които се борят против системата.

„ Колектив “ беше номиниран за " Оскар " за най-хубав интернационален филм и за най-хубав документален филм за 2021 година В конкуренцията за премия LUX той победи носителя на " Оскар " и още редица влиятелни награди " Още по едно " (реж. Томас Винтерберг, Дания) и " Тяло Христово " (реж. Ян Комаса, Полша). 

Номинираните, за разлика от спечелилия, се дефинират от кинопрофесионалисти от цяла Европа. И тази година до номинациите не стигна български филм. Всъщност това се е случвало единствено един път до момента - през 2015 година " Урок " на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе в тройката финалисти. " Източни пиеси " (2009) и " Светът е огромен и избавление дебне отвред " (2008) бяха в разширената селекция за премията от 10 кино лентата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР