Разследването за четирите обществени поръчки за купуване и доставка на

...
Разследването за четирите обществени поръчки за купуване и доставка на
Коментари Харесай

Прекратиха разследването срещу Стойчо Кацаров за тестовете за COVID-19 за учениците

Разследването за четирите публични поръчки за пазаруване и доставка на коронавирус проби за възпитаници по сигнал против някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров е било прекъснато. Това излиза наяве от отговор на Софийската градска прокуратура (СГП) до Кацаров, публикувано до медиите.

Разследването стартира при започване на предходната година по сигнал против някогашния министър и след инспекция на антикорупционната комисия, напомня Lex.bg . Казусът с бързите проби за ковид за учениците породи в края на мандата на първото служебно държавно управление от 2021 година, когато освободеният зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров упрекна служебния министър Стойчо Кацаров, че тестванията са купени на повишени цени – в аптеките коствали по 5-6 лв., а поръчката на едро била за 8,20 лв. на тест. Тогава Петров сподели, че Кацаров еднолично е движил покупката на тестванията дружно с шефката на кабинета си Лидия Чорбанова, а процедурите били „ нескопосани “. Кацаров му отвърна, че били купени три пъти повече проби за същите пари. Бившият министър акцентира тогава, че за 10-12 млн. лева е планувана покупката на 1.5 милиона теста за учениците, а в последна сметка са обезпечени 4.7 милиона теста.

Антикорупционната комисия съобщи, че има данни за смяна на изискванията по процедурите на стадий сключване на контракт и уточни, че някои компании са били толерирани и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерството на здравеопазването.

Последвалото следствие обаче е посочило, че не е осъществено закононарушение.

„ Установено е, че процедурите за закупуване на бързи коронавирус проби за възпитаници, извършени по реда на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено от Народно събрание на 13.03.2020 година, са извършени законосъобразно без открити нарушавания от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден веселба, осъществена по разпореждане на министър Кацаров, е направена законосъобразно. Министърът на опазването на здравето е в правото си да контракти условия, които в най-голяма степен пазят ползите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в период доставки е имало дисциплиниращ резултат по отношение на изпълнителите, а също по този начин е осъществен позитивен финансов резултат “, се споделя в постановлението на прокуратурата за преустановяване на следствието. Разследващите са пресметнали също, че в бюджета на министерството са постъпили доходи от платени неустойки, с които са понижени общите разноски за бързите проби за проучване на учениците.

„ Оклеветяването ми не е по неточност. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от наранени от дейностите ми политици, за това, че като министър разкрих огромна корупция в здравното министерство и в няколко огромни държавни лечебни заведения, както и демонстрирах нескрито цялата неплатежоспособност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последствия, на която беше изключителната смъртност от Ковид – 19 “, декларира в писмото си Стойчо Кацаров.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР