Разширяването на блока БРИКС, което ще бъде обсъдено на срещата

...
Разширяването на блока БРИКС, което ще бъде обсъдено на срещата
Коментари Харесай

Срещата на върха на БРИКС започва с въпроса за потенциални нови членове

Разширяването на блока БРИКС, което ще бъде разисквано на срещата на върха тази седмица, притегли разнообразни евентуални претенденти - от Иран до Аржентина - с едно общо нещо: желанието да се изравнят световните условия за игра, които мнозина считат за неточни по отношение на тях.


Списъкът с недоволства е дълъг: непозволени търговски практики, наказателни режими на наказания. Пренебрегване на потребностите за развиване на по-бедните страни. Доминиращото състояние на богатия Запад в интернационалните органи като Организацията на обединените народи, Международния валутен фонд или Световната банка, заяви TVP.

На фона на ширещото се неодобрение от господстващия международен ред обещанието на страните от БРИКС - понастоящем Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - да трансфорат групата във водещ бранител на " световния Юг ", макар неналичието на съответни резултати, откри отзив.

Над 40 страни са изразили интерес да се причислят към БРИКС, настояват публични представители на Южна Африка, която е хазаин на срещата на върха на 22-24 август. Близо две дузини от тях публично са поискали да бъдат признати.

" Обективната нужда от формация като БРИКС в никакъв случай не е била по-голяма ", споделя Роб Дейвис, някогашен министър на търговията на Южна Африка, който оказа помощ на страната си да се причисли към блока през 2010 година

" Многостранните организации не са местата, където можем да отидем и да реализираме обективен, приобщаващ резултат. "

Наблюдателите обаче показват незадоволително безапелационни резултати, които, съгласно тях, не предвещават нищо положително за вероятностите БРИКС да оправдае огромните очаквания на бъдещите членове.

Макар че в него живее към 40% от популацията на света и се създава една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт, упоритостите на блока да се трансформира в световен политически и стопански състезател от дълго време са възпрепятствани от вътрешни различия и липса на поредна визия, написа изданието.

Някогашните му процъфтяващи стопански системи, изключително тази на Китай, се забавят. Основателката Русия е изправена пред изолираност поради войната в Украйна. Президентът Владимир Путин, търсен с интернационална заповед за арест за хипотетични военни закононарушения, няма да пътува до Йоханесбург и ще се причисли единствено виртуално.

" Възможно е те да имат повишени упования за това, което участието в БРИКС ще донесе на процедура ", споделя Стивън Грозд от Южноафриканския институт по интернационалните връзки.

Недоволство в разрастващите се страни

Въпреки че БРИКС не е разкрила цялостния лист с претендентите за разширение, редица държавни управления обществено обявиха своя интерес.

Иран и Венецуела, които са осъдени и остракирани от наказания, се стремят да понижат изолацията си и се надяват, че блокът може да предложи облекчение на техните потърпевши стопански системи.

" Другите интеграционни рамки, съществуващи на световно равнище, са заслепени от хегемонистичната визия, прокарвана от държавното управление на Съединени американски щати ", съобщи Рамон Лобо, някогашен финансов министър и шеф на централната банка на Венецуела.

Държавите от Персийския залив Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства виждат в БРИКС средство за по-значима роля в световните органи, настояват анализатори.

Африканските претенденти Етиопия и Нигерия са привлечени от уговорката на блока за промени в Организация на обединените нации, които ще дадат на континента по-силен глас. Други желаят промени в Световната комерсиална организация, Международния валутен фонд и Световната банка.

" Аржентина упорито приканва за смяна на конфигурацията на интернационалната финансова архитектура ", съобщи аржентински държавен чиновник, участващ в договарянията за присъединение към БРИКС.

Осезаемите изгоди понижават

Публичните позиции на БРИКС към този момент отразяват доста от тези опасения.

И защото се стреми да се трансформира в противотежест на Запада на фона на напрежението сред Китай и Съединени американски щати и последствията от нахлуването на Русия в Украйна, увеличението на членовете може да придаде на блока и на посланието му за световни промени по-голямо въздействие.

В навечерието на срещата на върха обаче в центъра на вниманието са минусите на групата.

Очаква се на срещата на върха водачите на БРИКС да обсъдят рамката за приемане на нови членове, като Китай и Русия желаят да продължат с разширението, само че други, изключително Бразилия, се тормозят да не се прибързва с процеса.

Междувременно осезаемите изгоди от присъединението понижават.

Най-конкретното достижение на блока - Новата банка за развиване, или " банката на БРИКС ", се оказа, че така и така бавният ѝ ритъм на разпределяне на заеми е в допълнение усложнен от глобите против основателката Русия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР