Разширяване на двустранното сътрудничество между България и Гърция е по–важно

...
Разширяване на двустранното сътрудничество между България и Гърция е по–важно
Коментари Харесай

Денков с гърците за „Три морета“

Разширяване на двустранното съдействие сред България и Гърция е по–важно от всеки път, с цел да устоим на провокациите в района и по света. Необходимо е да задълбочим съществуващите синергии на равнище Европейски съюз, НАТО и в други огромни интернационалните организации, където се поддържаме взаимно по доста въпроси.

Това бяха акцентите на срещата сред министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис в София.

Българският министър председател благодари за поддръжката на Гърция за цялостното присъединение на страната ни към Шенген и увери госта си, че България работи интензивно и чака с неспокойствие момента, в който българските жители и компании ще се радват да пътуват без граничен надзор.

“Този миг би трябвало да настъпи допустимо най-скоро и ние разчитаме на вашата поддръжка това да се случи през идващите няколко месеца “, съобщи още акад. Николай Денков. Той изрази признателност и за поддръжката на Гърция за присъединението на страната ни към еврозоната и към Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Подобряването на транспортната и енергийната инфраструктура сред двете страни също беше акцент по време на срещата.

В този подтекст бяха посочени опциите за съдействие в границите на самодейността „ Три морета “, чиито планове способстват за икономическия напредък и укрепването на свързаността на района. Акад. Денков посочи развиването на кулоар по оста Север-Юг, което би осигурило по-добра мултимодална съгласуваност сред Гърция, България и Румъния.

Акад. Денков и Герапетритис бяха единомислещи, че икономическите и културните връзки сред двата народа би трябвало да продължат със същия интензитет като основа на устойчивото партньорство. Между 1,5 и 2 милиона българи посещават Гърция всяка година. Приблизително толкоз е и броят на гърците, които посещават България. „ Ние, като политици, можем и би трябвало да насърчаваме задълбочаването на взаимното доверие и почитание сред нашите две народи “, акцентира министър-председателят. Стокообменът сред двете страни доближи 4,5 милиарда евро – това е нарастване с един милиард единствено в границите на една година. Гръцките вложения участват в редица браншове в България и са неразделна част от нашата стопанска система. Участието на България като Почетна страна на Международния панаир в Солун предходната година и на Международното туристическо ревю Philoxenia 2023 бяха доста забележими и високо оценени.

Засилване на капацитета на двустранните връзки в региона на образованието, нововъведенията и изкуствения разсъдък също беше фокус по време на срещата сред акад. Денков и Йоргос Герапетритис. И двамата бяха безапелационни, че свързаността сред хората е най-ценното нещо и обменът на познание и опит сред младото потомство е основно за поддържането на околните връзки сред двата народа.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР