Разширяваме възможностите за сътрудничество с Европейската космическа агенция (ЕКА) при

...
Разширяваме възможностите за сътрудничество с Европейската космическа агенция (ЕКА) при
Коментари Харесай

Министър Лорер: Български компании ще могат да участват в повече програми, за да реализират проекти с космическо приложение

Разширяваме опциите за съдействие с Европейската галактическа организация (ЕКА) при осъществяване на планове в региона на научно-приложните проучвания и високотехнологични артикули и услуги.Български компании и научноизследователски организации ще могат да вземат участие в процедури за асортимент и да осъществят своите планове с галактическо приложение. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер по време на среща с представители на бизнеса и университетските среди от бранша, като акцентира, че са контрактувани и спомагателни стратегии за присъединяване.

За последните 5 години България е изпълнила 37 плана за малко над 6 млн. евро, като в развой на договаряне са още 5 контракта от последната седма тръжна процедура на ЕКА за България, стана ясно на срещата.

„ Имаме за цел да повишим готовността на българския галактически бранш за пълноценно присъединяване в стратегиите на Агенцията. Космическата промишленост би трябвало да стартира да придобива нов образ у нас, а през последните години това е било пропуснато “, добави министърът, съгласно който консолидирането на научноизследователския и бизнес бранш ще способства за по-успешно присъединяване на Българияв ЕКА.

Пред бранша той изясни, че подписаното неотдавна съглашение с Агенцията е знак на повишения интерес и ангажираност на България да обезпечи по-голяма опция на галактическата промишленост за присъединяване в самодейностите й. Сътрудничеството способства и за повишение качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и софтуерен бранш, както и за по-голяма видимост на българските новаторски компании. С него се обезпечава достъп и до младежките стратегии на ЕКА за магистри и стипендианти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР