Разрушения край град Харков, УкрайнаОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната

...
Разрушения край град Харков, УкрайнаОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната
Коментари Харесай

Русия изпраща подкрепления в Харковска област, докато украинските сили застрашават град Купянск

Разрушения край град Харков, Украйна
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.
Украинските сили заплашват град Купянск, чието завладяване би било сериозен удар за Русия, съобщи Англия
Руските сили наоколо до украинския град Изюм, в Харковска област, по огромна възможност са все по-изолирани, съобщи английското министерство на защитата в профила си в Туитър.

Украинските сили понастоящем заплашват град Купянск (който също се намира в Харковска област – бел. ред.), се споделя още в изказването на английското министерство.

Превземането на Купянск би било сериозен удар за Русия, защото през града минават маршрутите на доставки за фронтовата линия в Донбас.
Русия изпраща подкрепления в Харковска област след пробив на украинските сили
Руската войска изпрати през вчерашния ден подкрепления в украинската Харковска област на Украйна, откакто украинските сили реализираха пробив, с помощта на който по думите на Киев Украйна си е възвърнала 30 обитаеми места в тази гранична с Русия зона, съобщи Франс прес.

„ Постепенно откриваме надзор над нови обитаеми места. Възвръщаме на всички места украинския байрак и отбраната на нашите жители “, сподели украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, в което разгласи връщането на 30 обитаеми места в тази област.

Киев заяви оня ден, че си е възвърнал територии с повърхност 1000 квадратни километра през последните дни и по-специално град Балаклея. „ Трудно е, само че напредваме “, сподели през вчерашния ден в Телеграм началникът на генералния щаб на украинската войска Валерий Залужни.
Президентът на Латвия връчи на Володимир Зеленски най-високия латвийски боен медал
Президентът на Латвия Егилс Левитс връчи през вчерашния ден на украинския държавен глава Володимир Зеленски най-високото латвийско военно отличие – ордена Виестура, заяви уебсайтът на президентството в Киев.

Решението за удостояването на Зеленски с ордена, който носи името на именит латвийски национален лидер, е взето на 1 март т.г. от капитула на ордените в Латвия. Мотивите гласят: За героична отбрана на своята страна и за героична отбрана на сигурността на Европа, се споделя в известието.

Левитс бе на посещаване в Киев дружно с полския министър председател Матеуш Моравецки. На срещата им Зеленски напомни, че точно латвийският президент още през първите дни на съветското настъпление в Украйна изрично е осъдил дейностите на Русия и ги е нарекъл геноцид над украинския народ.

В известието на президентството се напомня също, че Моравецки, министър председателят на Чехия Петър Фиала, министър председателят на Словения Янез Янша и вицепремиерът на Полша Ярослав Качински дойдоха в Украйна през първите дни на войната.

Техните имена дружно името на Левитс към този момент са изписани на паметни плочи на „ Алеята на смелостта “ на Площада на конституцията в Киев.
МААЕ желае неотложно към Запорожката АЕЦ да бъде основана зона за сигурност
Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи, че в региона на Запорожката АЕЦ би трябвало незабавно да бъде основана зона за сигурност, с цел да се избегне нуклеарен случай, съобщи АП.

В изказване, поместено на уеб страницата на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол, той споделя, че е научил от инспекторите на МААЕ, които са на място, за „ сериозната обстановка “ към електроцентралата, зародила през миналата нощ. Гроси показва, че термалната електроцентрала в град Енергодар е развалена от обстрел и в целия град няма електричество, а също настоящи тръбопровод и канализация. Предвид продължаващия обстрел, продължава Гроси, има дребна възможност за възобновяване на електроподаването от развалената Топлоелектрическа централа.

В резултат операторът на Запорожката АЕЦ, също лишена от ток, обмисля да спре единствения настоящ реактор и по този начин цялата централа ще зависи от аварийните дизелови генератори, които да подсигуряват нейната сигурност и несъмнено действие. Впоследствие операторът на АЕЦ-а няма да може да рестартира реакторите, в случай че не бъде възобновено надеждното подаване на електричество, заключава Гроси.

По думите му тази нестабилна обстановка е „ изцяло неприемлива и не може да остане по този начин “. „ Затова настоятелно приканвам за неотложно преустановяване на всевъзможен обстрел в цялата зона. Само това ще подсигурява сигурността и сигурността на личния състав и ще разреши за стабилно възобновяване на електроподаването за Енергодар и за нуклеарната електроцентрала “, декларира генералният шеф на МААЕ.

Според Гроси „ това трагично развиване демонстрира абсолютния императив за основаване в този момент на зона за нуклеарна сигурност и отбрана на сигурността “, което е „ единственият метод да не се надигнем пред нуклеарен случай “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР