Разрушени сгради, счупени стъкла, бедстващи хора остави опустошително земетресение над

...
Разрушени сгради, счупени стъкла, бедстващи хора остави опустошително земетресение над
Коментари Харесай

Международно учение симулира ситуация с бедстващи хора над Лозен

Разрушени здания, счупени стъкла, бедстващи хора остави опустошително земетресение над софийското село Лозен. Сцена, на която никой в никакъв случай не желае да попада. За благополучие е единствено образователна подготовка на БЧК и интернационалните сътрудници, съобщи кореспондент на БГНЕС.

35 души от 25 страни са в България на интернационално обучение, витално належащо за акции като земетресенията в Хаити през 2010 година и Италия през 2018 година

Екипите навлизат в село, което от няколко дни е откъснато от света. Първоначалните данни сочат, че 300 души са починали, над 7000 се нуждаят от незабавна помощ, а засегнатите са повече 150 000 души.

Щетите са огромни – разрушени са лечебни заведения, магазини за артикули от първа нужда. Поискана е интернационална помощ и БЧК се обръща към Международната федерация, която изпраща мобилни екипи от Женева.

„ Екипите са на терен да създадат оценка, вършат срещи с локалните управляващи, с сътрудниците от Единната избавителна система. Международни екипи се викат единствено в избавителни акции от огромен мащаб. В първите часове се викат екипи от спасители от ПСС с кучета. Най-важното е да се спасят колкото се може повече човешки животи “, описа Ясен Сливенски, началник на плана от страна на БЧК.

След първите най- тежки мигове БЧК, наред с страната, има своята роля в обезпечаването на заслон, храна и завивки в първите дни след бедствието. „ Нещо доста важно-да покажеш на човек в такава обстановка „ До теб съм, тук сме, живи сме, това е нещо извънредно “, акцентира представителят на БЧК. Според него образованието в интервала от 6 до 15 май е извънредно значимо, по тази причина и доста фрагменти на БЧК са се върнали особено за срещата от задачи.

Франциско Малдонадо, който идва от Женева и координира екипите на терен в разнообразни елементи на света, съобщи, че по време на това световно образование методологията е учене посредством деяние.

„ В разнообразни обстановки ситуацията става все по-напрегната, защото хората работят напрегнат. По този метод се получава резултатът от това образование. Целта е да покажем на нашите участници, професионалисти-доброволци и щатни от целия свят по какъв начин по-добре да се координират и да правят качествена оценка и да възнамеряват огромни интервенции “, разясни още той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР