Разрушаването на баня Гъбата във Варна отключи дебати за бъдещето

...
Разрушаването на баня Гъбата във Варна отключи дебати за бъдещето
Коментари Харесай

Варна, морето, разрушените сгради

Разрушаването на баня Гъбата във Варна отключи диспути за бъдещето на архитектурното завещание. " В България недвижимите културни полезности се считат за утежняващо събитие, което основава голям стопански риск. Това се случва точно поради непреодолимите бюрократски небивалици ", споделя арх. Ирина Ефтимова. " Варна може да се регистрира като изключително печален образец - за изключително доста пропилени благоприятни условия ", споделя арх. Анета Василева. " Разрушаването на баня Гъбата във Варна отключи диспути за бъдещето на архитектурното завещание. " В България недвижимите културни полезности се считат за утежняващо събитие, което основава голям стопански риск. Това се случва точно поради непреодолимите бюрократски небивалици ", споделя арх. Ирина Ефтимова. " Варна може да се регистрира като изключително печален образец - за изключително доста пропилени благоприятни условия ", споделя арх. Анета Василева. "
, жителите на Варна наоколо до Шишковата градина и дребните улици, съставящи най-старата част на града, бяха събудени от неочакваното начало на разрушение на баня " Гъбата ". Изоставената от години модернистична постройка с характерен концентричен купол, само че без статут на недвижимо културно завещание, се трансформира в една от най-обсъжданите точки от града след оповестяването на проекти за нейното разрушение и създаване на 12-етажен хотел от " СВП инвест ": имаше петиции, митинги и живи вериги (основно проведени от ангажираната с еко и цивилен дела фондация " Гея " ).

Няколко аргументи изкристализираха в разпалените полемики: неналичието на дълготрайна визия за града и припознаване на архитектурното завещание след 1944 година, противоречивото отнасяне на здания с социална функционалност от локалните администрации, все по-видимото изтриване на знакови места с историческо значение и по едно и също време с това сложните пътеки някои здания да получат статут на недвижимо културно завещание, пропуснати шансове за развиване на термален туризъм и все по-трудно напредване в тази част от центъра.
Реклама
Баня " Гъбата " е издигната сред 1964 и 1966 година по план на арх. Косьо Христов (1922 - 2014). Иронично, може да проследим въпросите на града, като погледнем какво се случва със знаковите здания, на които е създател. В ареала са хотел " Черно море ", преминаващ през ремонт (от " Комфорт " ООД, които ще работят и по хотела на мястото на " Гъбата ", по план на " Планинг " ООД), който трансформира главно типа му. Христов е работил и по реконструкцията на Кукления спектакъл (място, в непосредствена непосредственост до което пламтя два пъти, както и Фестивалния комплекс. В рамките на същия този център е и нефункциониращият към този момент хотел " Одесос ", на арх. Борис Далчев (брат на поета Атанас Далчев и на скулптора Любомир Далчев), само че капиталовите планове към него са сега в застой.

" Фактът, че не успяхме да се преборим за запазването на такава емблематична постройка, илюстрира положението на днешното общество в България - деградирало поради ширещата се мощност на материалния интерес ", написа в позиция Българската асоциация за термално завещание след първите вести за разрушаването на постройката. " Илюстрира и положението на българската държавност, която де факто липсва. Нека запазим минута безмълвие в памет на " Гъбата " и да се помолим за по-добри управници на страната ни! "
Архивни фотоси на " Гъбата ", издигната в средата на 60-те години на ХХ век
От своя страна формалната позиция на " СВП инвест " споделя, че законодателството е спазено, няма минерална вода на територията, а помпената станция, в миналото доставяла водата, е от дълго време компрометирана; взети са всички екологични ограничения, обектът се намира оттатък архитектурния резерват, а " финансовият проект е координиран с отговорните за този процес институции ".

Казусът стана мотив и за непредвиден бракоразвод: на 19 април кметът и член на ГЕРБ Иван Портних ненадейно изиска оставката на основния проектант Виктор Бузев, а измежду претекстовете за това той уточни, че научил от медиите, че " Гъбата " ще бъде разрушена.
Реклама
Въпреки учудването на Портних: през последните 15 години няколко знакови здания в града изчезнаха, други са в неразбираем и дълъг интервал на ремонт, а макар че не липсват, образците за качествено и функционално реновиране са по-скоро необичайност и постоянно въпрос на частни планове. Развитието на Варна се движи по едно и също време бързо и безредно.
Казусът с " Гъбата " е единствено признак на по-голям и систематичен проблем
Aрх. Ирина Ефтимова живее със фамилията си в така наречен Гръцка махала на Варна, напълно покрай " Гъбата " и историческото ядро на града. Според нея има действителен риск качеството на живот да се утежни. Тя следи проблема с тогавашната баня по едно и също време като експерт и като гражданин.

Въпреки че се занимава и вълнува главно от запазване на културното завещание, тя не се разказва като краен съперник на актуалната архитектура. " Дори в противен случай, мисля, че в съвремието посредством средствата на архитектурата, както и посредством научно-техническото развиване може да бъде пресъздадена и осъществена всяка концепция, тъй че да е оптимално комфортна за обществото и щадяща културното завещание. Това обаче за жалост в България рядко се случва по едно и също време ", споделя Рачева, която е част от студио Insula и, в който се категоризират разнообразни архитектурни образци в града, с достъп до всички налични данни за обектите, постоянно в друга фаза на съсипия.

Рачева обрисува няколко фактора, които би трябвало да се имат поради при планиране и реализация на капиталова самодейност на това място: зоната е с потвърдено съществуване на археологически обекти от няколко културни пласта - Античност, Средновековие, османски период; има главно жилищно застрояване - ниско и приблизително високо строителство и голям брой здания от края на XIX и началото на XX век; това е зона със характерни градоустройствени характерности, останали от предни столетия - тесни улици, неправилна градоустройствена схема; има съществуване на плитки подпочвени води и характерна геология, присъща за морската ни зона. " Ако всички тези детайли са регистрирани, то би следвало новата постройка да се впише съответно в градската конструкция и да сътвори един съвременен оазис, който по-скоро да подкрепи положителната функционалност на зоната с новаторски решения. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР