Разработила е свои смесиРоза, божур, далия, гардения, орхидея са само

...
Разработила е свои смесиРоза, божур, далия, гардения, орхидея са само
Коментари Харесай

Да твориш цветя от вафлена хартия

Разработила е свои смеси

Роза, божур, далия, гардения, орхидея са единствено част от цветята, които Петя Шмарова основава от ядлива вафлена хартия. Творенията наподобяват съвсем на същински, защото всеки един подробност е деликатно изследван и заимствуван.

Петя Шмарова от София е притежател на награди от едно от най-големите надпревари за украса в международен мащаб Cake International в Бирмингам – печели сребърен и няколко златни медала от него в разнообразни години. Участва както с цветя от вафлена хартия, по този начин и с такива от захарно тесто.
 Вафлените цветя са съвсем като същински  Красива далия създадена от вафлена хартия  HP  HP
Тя е международен иноватор в изработването на цветя от вафлена хартия. Винаги е обичала да се занимава с приложни изкуства, ползата й към декорацията се заражда, откакто преди 10 години отваря магазин за продажба на сладкарски принадлежности. „ В процеса на основаването му взех решение, че би трябвало да съм наясно с това защо се употребява всичко, което продаваме, и не след дълго започнахме да организираме образования за украса, като канехме изявени лектори от Англия ”, споделя пред „ Труд ” Петя Шмарова.

Афинитета към финия подробност в изработването на красивите растения тя получава от световноизвестния занаятчия на цветя от захарно тесто Алан Дън. „ Той оказа огромно въздействие в развиването ми в тази област, помагаше ми и ми даваше препоръки. В един миг трансформирах само материала, който употребявам за изработка на цветя, от захарно тесто на вафлена хартия ”.

Вафлената хартия е артикул, с който мъчно се работи, с цел да се реализира образния резултат на подобие с цветя от природата. Тя съставлява примес от картофено нишесте, подсладители, лой и вода, основното й предопределение е за разпечатване на ядливи картинки и разнообразни послания върху торти. Не е пластична и се изискват специфични умения и техники, с цел да стане тя „ отзивчив ” материал. За тази цел се употребява най-често алкохол, защото той бързо се изпарява и от него не остава нищо.

Отскоро Петя е създала нова примес, която е без наличие на алкохол и други артикули, които сладкарите заобикалят да употребяват. Тъй като вафлената хартия е бяла, за оцветяването й се употребяват разнообразни хранителни оцветители, които могат да бъдат прахообразни и течни според от интензивността на цвета, който желаеме да получим.

За изработката на цветята Петя употребява тичинки, тел, тиксо, което ги прави несъответствуващи за консумация: „ Никой не предлага потреблението, макар че се изполват хранителни артикули и оцветители. Главната им цел е да бъдат красиви и да останат за спомен ”. Цветята, които Петя твори, могат да бъдат употребявани за украса на торти. Тенденцията сега е при сватбените торти да се изполват точно вафлени цветя, защото са много по-леки и основават ефирно чувство, за разлика от общоприетата декорация от захарно тесто или маслен крем.

Уменията, които декораторът има в основаването на вафлените цветя, предава на свои курсисти. Провежда образования най-вече в чужбина, защото там ползата е по-голям. Преподавала е във Англия, Белгия, Румъния, Португалия, Сингапур, Москва, Турция, Германия, Париж, следва й пътешестване в Хонконг. Курсистите са най-вече хора със личен бизнес – сладкари, които желаят да разширят познанията си, само че има и фенове, които влагат в заниманието си.

Почитатели

Първата книга за цветя от вафлена хартия

Петя Шмарова е създател на първата в света книга за моделиране на цветя от вафлена хартия. Казва се “Wafer Paper Flowers ” и е издадена през 2016 година на британски език. Представянето й се състои на ревюто Cake International 2016 и провокира същински възторг. Интересът към нея нараства с всяка година. „ Преди 2 години вафлената хартия звучеше много екзотично, само че 2018 година се обрисува като годината, в която се вършат най-вече неща от нея и тя последователно стартира да навлиза като наклонност в региона на декорацията ”, споделя Петя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР