Разпространяването и публикуването на невярна информация по отношение на коронавируса

...
Разпространяването и публикуването на невярна информация по отношение на коронавируса
Коментари Харесай

Как Гърция се бори с фалшивите новини за Covid-19

Разпространяването и публикуването на погрешна информация във връзка с ковид в Гърция се санкционира със затвор.

Още по-тежки са присъдите при неспазване на карантина.

Понякога медиите и обществените мрежи в търсене просто на сензация разгласяват погрешна информация, с цел да манипулират обществото за разнообразни аспекти на новата зараза.

Несъмнено тази информация рефлектира върху публичното здраве - от съмнение към мнението на авторитетни лекари до психическа неустойчивост на хора, изясняват експертите.

В тази посока гръцкото правораздаване ползва наказателна присъда, съобщи пред локалната телевизия „ Скай “ министърът на правораздаването Костас Циарас:

„ Появи се нов феномен - популяризират се съзнателно от няколко уеб страницата в интернет, а по-късно се препечатват и от други, лъжливи вести, погрешна информация за разпространяването на ковид. В този случай се реагира според член 151-ни на Наказателния кодекс. Предвижда се присъда - затвор до три години “.

Министър Циарас уточни, че в настоящото законодателство се планува и до 10 години затвор за лице, което не съблюдава наложената карантина. Ако се потвърди, че това лице е заразило даже още един човек, присъдата е 10 години, като се усилва при заразяване на още хора. Тълкува се като закононарушение против здравето на нацията.

Дори държавното управление и съответно правосъдното министерство изрази подготвеност да усили присъдата, в случай че не престават случаите на безконтролно отношение на сложени под карантина.

Само преди ден полицията на остров Миконос арестува испански туристи, сложени под карантина, които отишли на частно нощно празненство с над 400 посетители. В случаи и гърци не съблюдават рестриктивните мерки. Затова съгласно правосъдния министър на Гърция е допустимо налагане на още по-строги присъди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР