Разпределението на ваксините трябва да бъде по начин, който да

...
Разпределението на ваксините трябва да бъде по начин, който да
Коментари Харесай

Борисов: Важно е всички от ЕС да излезем заедно от пандемията

Разпределението на имунизациите би трябвало да бъде по метод, който да помогне на всички страни членки, тъй че по едно и също време да можем да излезем от пандемията, съобщи министър-председателят Бойко Борсов след края на видеоконференцията на Европейския съвет.

Премиерът акцентира, че точно това е разбирането, към което са се обединили през днешния ден европейските водачи. „ Днешната основна дума е взаимност. Всички страни членки схванаха какъв брой значимо е всеки един от нас да знае, че ще получи съразмерно толкоз ваксини, колкото са нужни “, добави Борисов. 

Министър-председателят изрази цялостна поддръжка към ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за извънредно твърдата позиция във връзка с спазването на договорите от страна на компаниите-производители, чиито ваксини бяха определени от Европейска комисия и надлежно утвърдени от Европейската организация по медикаментите. За  имунизацията Спутник V министър председателят Борисов уточни, че информацията от през днешния ден е, че документите на имунизацията са показани в ЕАЛ и следва разглеждането им. 

По отношение на цифровия цифров документ за пътешестване министър председателят Бойко Борисов посочи, че са били дискутирани редица открити въпроси и акцентира, че свободното придвижване е  главен принцип в Европейски Съюз. В този смисъл министър-председателят уточни, че документът следва да бъде в услуга на европейските жители и тяхното елементарно напредване. 

 „ Споразумението за мигрантите сред България и Турция работи извънредно добре, а за наслада се установи понижаване на напрежението в Средиземно море. Колкото и да са сложни връзките на Европейски Съюз с Турция, с доста старания на Шарл Мишел и всички водачи от Европейски Съюз, все още вървят към възстановяване “, съобщи министър председателят Бойко Борисов по тематиката за Източното Средиземноморие и връзките на Европейски Съюз с Турция, които през днешния ден бяха обсъждани. 

Евролидерите разискаха също тематиката за връзките с Русия. Борисов съобщи, че е уведомил европейските си сътрудници по отношение на разкритата преди дни група за шпионаж у нас. Министър-председателят бе безапелационен, че колкото и политически опоненти  в България да се пробват да трансфорат случилото се в предизборна тематика, реакцията и на Държавния департамент на Съединени американски щати, и на генералния секретар на НАТО, и на нашите съществени сътрудници са ясни.

В рамките на видеоконферентното съвещание на Европейския съвет ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард срещна членовете му с опциите за усилването на интернационалната роля на еврото. „ Планът за възобновяване на Европа и за излизане от тази криза, която пандемията ни докара, изисква устойчиво евро. Tова е в унисон с нашата стратегия от Чакалнята да влезем в Еврозоната и да приемем еврото “, подчертава министър председателят. Борисов бе безапелационен, че страните в Еврозоната са обезпечени и спокойни, защото еврото е една от най-стабилните единици сега.

„ Изключително съм задоволен от метода, по който президентът Байдън начерта бъдещето в връзките с Европейски Съюз “, съобщи още министър-председателят Бойко Борисов по отношение на присъединяване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в днешната видеоконференция.

„ Ключовото  тук  е да бъдем дружно, да бъдем солидарни, да си помогнем и за имунизациите. Особено сме щастливи, че се завръщат в Парижкото съглашение.  Това е извънредно значимо, тъй като чистата природа, чистата околна среда, чистото произвеждане -  те вървят дружно с дигитализацията, с развиването на света в новите му орбити,  по които сега всички ние работим “, съобщи министър председателят Борисов.

Той уточни водещата роля на НАТО като световен състезател за сигурността на страните в Европейски Съюз и в демократичния свят.  

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР