Разпоредбата от Правилника за прилагане на Закона за движение по

...
Разпоредбата от Правилника за прилагане на Закона за движение по
Коментари Харесай

Върху кои тротоари можеш да възкачиш колата си и да паркираш? ВАС отсъди

Разпоредбата от Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата, която разрешава да се паркира на всеки тротоар и при разстояние от 1,5 м, е изгубила мощ.

Допуска се паркиране само на тротоари, където притежателят на пътя е указал това със знак, одобри Върховният административен съд, откакто беше сезиран с искане да се анулира член 96, алинея 3, изр. 2 от правилника.

Противоречие

Разпоредбата гласи: " За престой и паркиране в обитаемоте места - пътните транспортни средства се стопират допустимо най-вдясно на платното за придвижване, по посока на придвижването и паралелно на оста на пътя. Допуска се прекъсване за престой и паркиране на моторни транспортни средства с оптимално позволена маса до 2,5 т върху тротоарите, паралелно на оста на пътя, в случай че откъм страната на постройките остава разстояние минимум 1,5 м за прекосяване на пешеходци ".

Оказва се обаче, че тази наредба е в несъгласие със Закона за придвижване по пътищата, където в член 94, алинея 3 е планувано следното: " За престой и паркиране в обитаемоте места пътните транспортни средства се стопират допустимо най-вдясно на платното за придвижване по посока на придвижването и паралелно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни транспортни средства с позволена оптималната маса до 2,5 тона върху тротоарите, единствено на избраните от притежателите на пътя или администрацията места, паралелно на оста на пътя, в случай че откъм страната на постройките остава разстояние минимум 2 метра за прекосяване на пешеходци ".

Двата текста са в несъгласие, тъй като съгласно правилника може да се паркира върху всеки тротоар, а съгласно закона – единствено на избрани места.

Нормата на закона

Върховният административен съд, в състав Марио Димитров (председател на състава), Иван Раденков и Румяна Лилова (докладчик) декларират, че наредбата на правилника е изгубила мощ след промените в ЗДвП от 2002 година и 2007 година и към този момент не работи.

Тримата магистрати особено акцентират, че изгубилият мощ подзаконов нормативен акт, заради анулацията на нормите, съставляващи правно съображение за издаването му, е равноценен на анулиран акт.

Така съдът е безапелационен, че при несъгласие сред устав и закон – ползва се нормата на закона.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР