Разплащанията по интернет или чрез мобилния телефон ще станат по-защитени

...
Разплащанията по интернет или чрез мобилния телефон ще станат по-защитени
Коментари Харесай

Нов закон предвижда да плащаме по интернет чрез пръстови отпечатъци

Разплащанията по интернет или посредством мобилния телефон ще станат по-защитени от злоупотреби. Това планува нов закон за платежните системи, който към този момент е утвърден от Министерския съвет. Една от вариантите в закона е доставчиците на платежни услуги да вкарат идентификация на платеца посредством пръстовия му отпечатък или ириса на окото.
В момента най-често заплащанията по интернет или посредством мобилния телефон се удостоверяват с пароли. Допълнителна отбрана са еднократните кодове за удостоверение, които може да бъдат генерирани от токен устройства или получени с SMS или мейл.
В бъдеще обаче доставчиците на платежни услуги ще би трябвало да затегнат разпоредбите за електронно разплащане. Те ще би трябвало да употребяват най-малко два самостоятелни детайла за идентификация на клиентите си, категоризирани като: познание (нещо, което единствено ползвателят знае - парола), владеене (нещо, което единствено ползвателят има - еднократните кодове, получени по токен устройства, телефони или е-поща ) и присъща специфичност (нещо, което характеризира ползвателя). Третият детайл на процедура значи биометрични данни като пръстов отпечатък или различаване на ириса, написа Сега.
На пазара, в това число и у нас, към този момент има снабдители на платежни услуги в интернет, които оферират пръстова идентификация. Предстои обаче Европейската комисия да одобри регулаторни механически стандарти за задълбоченото определяне на идентичността на клиентите. Компаниите ще имат 18 месеца след влизането им в действие, с цел да приведат активността си в сходство с техните условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР