Разпечатки с тези три закона за детското четене на детската

...
Разпечатки с тези три закона за детското четене на детската
Коментари Харесай

В Деня на учителя: Няколко идеи как да възпитаме четящи деца

Разпечатки с тези три закона за детското четене на детската писателка Весела Фламбурари е раздала на учениците си Лидия Найденова, преподавател в ОУ " Св. св. Кирил и Методий " в Самоков. " Вярвам в разбирането на Джордж Бърнард Шоу: " Никога не давайте на дете книга, която самите вие не бихте прочели. " Когато четенето е поднесено по занимателен метод и не е наложително, тогава се получава. Четенето зависи от учителя, зависи от родителя, зависи от приятеля до теб, само че най-много зависи от самия четец ", споделя учителката пред просветителната платформа " Книговище ", която събира отзиви от учители по една от тематиките на днешния празник: поддръжката, от която имат потребност учителите за превъзмогването на следствията от пандемията в образованието - и по-точно, ролята на родителската поддръжка във възпитаването на четящи деца.

Днес, 5 октомври, е Световният ден на учителя. Празникът е мотив да се подчертае основната роля на учителите по целия свят в образованието на децата. Със затварянето на учебните заведения, когато се наложи родителите да съчетават работа от у дома с неизбежните детски въпроси по уроците и да се трансфорат частично в учители, доста от тях за първи път осъзнаха сложността на тази специалност - само че и какъв брой значима е родителската поддръжка в просветителния развой.

" Обществената настройка е, че учителите би трябвало да правят всичко, а приносът на родителите не е толкоз значим. Но това не е по този начин ", споделя Димка Джиева, преподавател в ОУ " Св. св. Кирил и Методий " във Велинград.

Защото " колкото и самоотвержен и предан да е учителят, в случай че родителите не стоят зад тила му, нищо не може да се случи по този начин, както учителят си го показва ", е мнението на Йорданка Първанова, преподавател в ОУ " Св. Иван Рилски " в Хасково.

Една от оповестените от ЮНЕСКО тематики на празника тази година е точно поддръжката, от която имат потребност учителите за превъзмогването на следствията от пандемията в образованието. Ето за какво и мотото на празника през 2021 година е " Учителите в основата на възобновяване на образованието ".

" Книговище " предлага селекция от вдъхновяващи мисли на учителите за поощряване на четенето и ролята на родителите в този развой:

 В Деня на учителя: Няколко хрумвания по какъв начин да възпитаме четящи деца
© Цветелина Ангелова

Как се възпитават четящи деца

Весела Бангеева , 61. ОУ " Св. св. Кирил и Методий ", София: " Не мислете, че напъните да възпитаме функционално грамотни деца не дават плодове, без значение от коя страна идват. Установено е, че от 1. до 4. клас би трябвало извънредно неизменност от страна на родители, учители и общност, с цел да може в съзнанието на децата да се въдвори, че четенето е в основата на триумфа по безусловно всички предмети. Ако успееш да схванеш какво четеш, ще си наясно и със дилемите по математика, и с обстоятелствата по човек и природа, а по-късно по история, география, биология. Ако усвоиш четенето освен като механизъм, само че ис разсъдък, мисъл и наслаждение, това ще ти даде такива неизмерими ширини, че пред теб няма да има никакви спънки. Това ние им го втълпяваме от дребни и в този момент в 4. клас те са осъзнати, схващат, че четенето е в основата на триумфа им по безусловно всички дисциплини. "

Филка Димитрова, НУ " Иван Вазов ", Враца : " Насърчаването на детето да посегне към книгата е все по-голямо предизвикателство пред родителите и учебното заведение. Но постоянно има метод да изкушим хлапето, тъй като " апетитът към книгата идва с четенето. " Важно е родителите да четат на своите деца и да поддържат връзка посредством книгите с децата си. Никога и за нищо не укорявам децата, които четат малко или не четат. Не би трябвало да усещат четенето като обвързване. Проучвам ползите им и дружно търсим подобаващата книга. Хваля ги за всяка прочетена страничка. Зная, че не съм съумяла да докосна изцяло някои сърца, само че не се отхвърлям! Продължавам с книгите, библиотеката и " Книговище " към триумфа! "

Лилия Костадинова, ОУ " Никола Вапцаров ", Ботевград : " Още в първи клас на една родителска среща стана въпрос за това за какво децата не четат. Родителите признаха, че и те не четат. Какво може да създадем по този въпрос? " Поне да ни виждат нас с книга " - споделиха родителите. За да стигнем в четвърти клас до толкоз четящи деца, положихме доста труд в тази посока. Без родителите това нямаше по какъв начин да се случи. Децата в действителност виждаха своите четящи родители. "

Йорданка Първанова, ОУ " Св. Иван Рилски ", Хасково: " Успехите на един преподавател зависят от великата тройка - родител, възпитаник, преподавател. Колкото и самоотвержен и предан да е учителят, в случай че родителите не стоят зад тила му и не го поддържат, нищо не може да се случи по този начин, както учителят си го показва. Децата са деца, децата се палят, децата желаят да вземат участие във всичко, което им се предложи, просто се желае една дребна поддръжка от страна на родителите. "

Минка Соколова, ОУ " Св. Климент Охридски ", Хасково : " Никога не упорствам моите възпитаници да четат тъкмо избрани книги, тъй като се учат в учебно заведение. За мен е значимо да четат. Изборът е техен. Съветвам ги, в случай че стартират някоя брошура и не им е забавна, да я оставят, да потърсят друга, а и на оставената ще и пристигна времето... Убедена съм, че децата не обичат наложителното. Трябва да създадем по този начин, че изборът да е техен. Стига да ги побутнем в вярната посока и нещата се получават. "

Димка Джиева, ОУ " Св. св. Кирил и Методий ", Велинград: " Според мен в общуването с книгата водещо би трябвало да бъде четенето като опция децата да се любуват, да вършат избор, да се забавляват, с цел да могат да поддържат връзка със себе си, с околните си и със света изобщо. Само децата, които четат за наслаждение, са в положение да развият интензивно читателските си умения и да са функционално грамотни.Обществена настройка е, че учителите би трябвало да правят всичко, а приносът на родителите не е толкоз значим. Но това не е по този начин. Учителят не може да обхване всичко в класата стая, а и децата би трябвало да виждат, че родителите също четат за наслаждение. Могат дружно дори да разискват книги или пък истории. Трябва да работим в екип - ние, учителите, децата и родителите, с цел да затвърдим този табиет за четене.

Ние непрестанно чуваме, че децата не четат. И ние възрастните не вършим изключение от това. Но едно от най-тъжните неща е да повярваме, че четенето замира. Затова считаме, че няма нечетящи деца, а единствено такива, които не са срещнали подобаващата книга. И в случай че желаеме да знаем какво ги вълнува, би трябвало да влезем в техните обувки. Според нас четенето е умеене за супергерои, което можем да събудим с забавни книги и игри. "

Паола Колева, 31. СУЧЕМ,,Иван Вазов ", София : " За да запалиш искриците на любовта към книгите в детската душа, се желае освен да събереш съчки в гората, а да накараш детето да изиска да протегне ръце към пламъка и да ги стопли! И на следващия ден, и идващия, и последващия ден! Намерих пътя към детското любознание, което чакаше да бъде хванато за ръка и ориентирано в посока добра и смислена! Ден след ден виждах греещите им очи, които разказваха приказки като очите на Сали Яшар! Аз имам вяра, че всеки би трябвало да има по един Сали Яшар в живота си! Този, който да нашари каручката на ориста с най-пъстри и греещи цветове, който да рисува хубостта в чудесата на делника, който да въодушеви и вдигне душата нагоре, съвсем до песента на птиците, който да стопли, да огрее, да освети и да поведе... " " Книговище " продължава своята поддръжка към учителите и през образователната 2021/2022 година, като дава първите 500 абонамента за клас за интервала 15 септември 2021 година - 15 септември 2022 година с отстъпка.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР