Разнообразявайки ежедневното си меню с колкото се може повече цветни

...
Разнообразявайки ежедневното си меню с колкото се може повече цветни
Коментари Харесай

Цветни храни – включвайте поне 3 във всяко хранене


Разнообразявайки ежедневното си меню с колкото се може повече цветни храни , можем да си подсигуряваме нужния дневен банкет на съвсем всички витамини, микроелементи и антиоксиданти. Казано просто - най-полезното меню е с цветовете на дъгата, обезпечени по-възможност от пресни зеленчуци и плодове .

Ако всяка порция храна включва пресни артикули с най-малко 3 цвята, можем да сме спокойни, че осигуряваме оптималното протичане на биологичните процеси в организма си. Това е по този начин, тъй като другите цветни храни обезпечават запаси за друг вид витални процеси. Разнообразното им съчетание е в основата на уравновесения банкет на витамини и минерали и на всички други потребни субстанции, които организмът не може да си синтезира самичък.

Червени храни
Специфичното оцветяване на този вид плодове и зеленчуци се дължи на високото наличие на пигмента антоцианин . В множеството червени храни той е в композиция с високи дози ликопен . И двата продукта се откриват в натурален тип само в растителните артикули. Действието им в организма се асоциира с предварителна защита на риска от уроинфекции,

диабет и някои ракови болести, както и със стимулиране на сърдечната дейсност, кръвообращението и паметта.

Оранжеви храни
При тях характерното оцветяване се дължи на високото наличие на каротеноиди , изключително на незаменимите пигменти за очи като лутеин и зеаксантин. Повечето оранжеви плодове и зеленчуци съдържат и високи дози биофлавоноиди като мощния

антиоксидант проантоцианидин. Комбинацията от потребни съставки в тези храни подхранва зрението, подтиква имунната система, микроциркулацията на кръвта и оросяването на мозъка.

Зелени храни
Хлорофилът, който дефинира цвета на тези артикули, е мощен антиоксидант, а в множеството от тях той е допълнен от фолиева киселина , лутеин, индол и фибри . Редовната консумация на пресни зелени зеленчуци и плодове подкрепя храносмилането и детоксикацията на организма, усъвършенства имунитета и здравето на очите и венците.

Свързани публикации.. Топ 5 най-полезни храни през есента 0 Кои са новите потребни храни? 0 За 6 здравословни храни 0

Сини и виолетови храни
Високото наличие на антоциани и ресвератрол дефинира тъмното оцветяване на тези артикули. Активните субстанции в състава им носят редица изгоди за закъснение процесите на стареене, угнетяване на възпалителните реакции в тялото и стимулиране на кръвообращението.

Бели храни
Плодовете и зеленчуците с естествено бял цвят, който не е разследване от химична обработка, съдържат високи дози алицин и кверцетин . Тези субстанции имат противовирусно деяние, оказват помощ за укрепване на имунитета, понижаване на холестерола и кръвното налягане, поддържане на хормоналния баланс и костното здраве.

Доказано е, че разчитайки единствено на храната, можем да си набавим изискуемите количества от редица значими за организма субстанции. Затова комбинирането на колкото се може повече пресни и цветни храни във всяко на ден меню е основа на пълноценното хранене във всяка възраст.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР