Размяната на остри нападки между бивши и настоящи шефове на

...
Размяната на остри нападки между бивши и настоящи шефове на
Коментари Харесай

Шефове на ВМЗ дават служебния министър на икономиката на прокурор

Размяната на остри нападки сред някогашни и сегашни шефове на държавни оръжейни компании навлезе в нова фаза. Назначеното през юни от някогашния вицепремиер Корнелия Нинова управление на ВМЗ Сопот разгласи, че дава на прокурор неблагоприятен контракт, подписан по времето, когато служебният министър на стопанската система Никола Стоянов е председател на директорския ръб. Стоянов бе остранен от Нинова от ВМЗ през юни.

В същото време различен уволнен от Нинова оръжеен началник - Александър Михайлов, извади следващи скандални данни - този път за изчезнала готова продукция на сопотския цех, предопределена по контракт за " Кинтекс ".

" Частни компании пререждат държавния търговец " Кинтекс " и това са следващи безобразия и вреди, породени от назначеното от Корнелия Нинова управление на ВМЗ ", твърди Михайлов, който до април бе отпред на " Кинтекс ". Държавната компания била застрашена да заплаща неустойки по 53 530 лева на седмица или над 212 00 лева на месец заради неспособност да достави в период муниции поръчани преди повече от половин година.

Михайлов сподели писмо от някогашния шеф на ВМЗ Сопот инж. Иван Гецов, в което се оповестява, че към 9 февруари 2022 година към този момент са създадени няколко хиляди броя от изделията по поръчката на „ Кинтекс ". Тя е предоставена през януари и е за артилерийски муниции, поради което е заплатен и съответния задатък. След началото на войната обаче това количество изчезнало и към днешна дата осъществяването в период на външнотърговския контракт е в риск.



Според бившия шеф на " Кинтекс " обяснението за " мистериозното изгубване " на готовата продукция е голямото търсене на пазара тъкмо за тези артилерийски изстрели, които се употребяват интензивно в боевете в Украйна. " Поръчките за тези артикули са толкоз доста, че единствено срокът за доставка има значение за клиента, тъй като по време на война, муниции се купуват „ непременно " в директния и метафоричен смисъл на този израз ", изяснява Александър Михайлов. Според него частни компании пререждат „ Кинтекс " в последните два месеца, генерират огромни облаги, а държавният търговец е на ръба да изпадне в просрочие, да заплаща неустойки и даже да се компрометира пред обичаен негов клиент.

Михайлов напомня, че от юни по предписание на Нинова в завода е назначен " незнайният за никой в сектора и без един ден опит в индустриално дружество – Иван Иванов ". 

След тези обвинявания въпросният Иван Иванов, дружно със заместника му Георги Цветков и ръководителят на Съвета на шефовете Мариян Йовчев побързаха да осведомят със особено прессъобщение, че не те, а предходното управление на ВМЗ е предоставило на частна компания 20 000 изделия, предопределени по контракта с държавната „ Кинтекс “. Това е станало в интервала от 24 април до 3 юни, когато ръководител на съвета на шефовете е бил Никола Стоянов - сегашният длъжностен министър на стопанската система.

Назначеното от Нинова управление на ВМЗ твърди, че от юни насам е взело всички ограничения договорът с " Кинтекс " да бъде изпълнен в точния момент. " Съзнаваме, че изнасянето по този метод на информации, свързани с военното произвеждане, не прави нищо друго, с изключение на да вреди на този бизнес – по тази причина уверяваме заинтригуваните страни, че към този миг няма условия за несъблюдение на контракта ", твърдят от сопотската оръжейница.

В същото време оттова осведомиха, че към този момент са подали сигнал до прокуратурата за неблагоприятен контракт, подписан по времето, когато Никола Стоянов е отпред на директорския ръб. Става дума за контракт за транспорт на служащи на ВМЗ, само че защото казусът към този момент е в прокуратурата, повече детайлности не може да бъдат изнесени.

Завареното от Нинова управление на сопотската оръжейница обаче преди няколко дни даде специфична конференция, на която изнесе данни точно по този контракт и даже го назова " фрапиращ ". Това се случи ден откакто служебният министър Никола Стоянов разгласи, че посредством ДКК са препоръчани за регистриране четирима нови членове на директорския ръб, в опит да обезврежда хората на Нинова.

" Фрапиращият " контракт е за превоз на служащи по 16 маршрута. Бе даден образец с маршрута Сушица Карлово-Площадка Сопот, извоюван от компания с оферта 5.55 лева за 1 км пробег, докато друга фирма е предложила за всички направления 1.62 лева за 1 км пробег. При подписване на контракта на 21 април 2022 година цената от 5.55 лева става 7.4 0 лева за км пробег. По същия маршрут са избрани 8 рейса плюс 2 аварийни – общо 10, в случай, че плановете сочат, че са нужни за всички смени единствено 6 рейса. В резултат на всичко това ВМЗ е ощетяван месечно между 150 хиляди лева и 250 хиляди лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР