Разломът между лявото и дясното по редица причини не е

...
Разломът между лявото и дясното по редица причини не е
Коментари Харесай

Проф. Николай Найденов: Спорът е Европа–Русия, а не ляво–дясно

Разломът сред лявото и дясното по редица аргументи не е толкоз огромен, с цел да провокира разтърсвания. Голямата разграничителна повяхвам е Европа–Русия. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. Николай Найденов, учител в катедрата по Политология в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Професор Николай Найденов проучва настоящата политическата конюнктура и опцията от нови избори.

След като през днешния ден Христо Иванов съобщи, че може да се яви на избори с „ Продължаваме промяната “, в случай че има такива, се появиха въпроси дали това е допустимо и дали е обсъждано. Проф. Найденов напомни, че преди време съпредседателят на „ Демократична България “ е споделил, че са предложили да се явят дружно на изборите още през есента, само че от Политическа партия са отказали. „ В сегашната обстановка и при тези проценти поддръжка за партиите, от Политическа партия може би биха били склонни да се коалират с Демократична България, тъй като разликите сред тях са съвсем невидими “, сподели политологът.

Президентът Румен Радев стартира консултациите с политическите партии преди да бъде връчен третия мандат, което се пояснява или като печелене на време или като опит за основаване на държавно управление. Проф. Найденов счита, че едното не пречи на другото. Според него президентът е задължен и ще се държи по този начин, че да даде всички шансове консултациите да бъдат ползотворни.

Според политолога, в случай че се стигне до сформиране на кабинет, то той ще е с къс небосвод.

Той съобщи, че изборите или съставянето на кабинет за едни са по-добрият вид, а за други по-лошият. „ ГЕРБ, „ Възраждане “ и Движение за права и свободи са изрично за избори. Те считат, че по този начин ще бъде по-добре, тъй като едно ново държавно управление ще укрепи организационно новата партия Политическа партия. Тя стартира към този момент да се легитимира, да пуска корени. ГЕРБ бърза, тъй като когато една партия сътвори локални структури, когато се укрепи, тя към този момент не е еднодневка, която може да изчезне на идващите избори и за ГЕРБ и Движение за права и свободи това не е преференциално “, съобщи проф. Найденов.

В последна сметка, значимото за всички партии, когато дойдат избори е с какъв политически капитал ще влязат в тези избори, т.е. кой ще е във възходяща наклонност, с цел да се утвърди и да се получи преференциално за него болшинство в Народното събрание.

Политологът разяснява и връзките сред „ ИТН “ и Политическа партия и по какъв начин това ще се отрази на сформирането на нов кабинет: „ От Политическа партия са наранени надълбоко от водача на Има Такъв Народ и от Тошко Йорданов, което мъчно могат да преглътнат. Иначе сред редовите депутати от двете парламентарни групи не мисля, че има фундаментални спорове “. Въпросът е кое ще вземе превес.

Проф. Найденов счита, че разногласието ляво дясно не е огромен.

„ Винаги съм твърдял, че в България не е проблем една дясна партия да се съгласи с някакви леви отстъпки. В последна сметка това е бонус за имиджа ѝ. Спорът е Европа – Русия. Това е огромната разграничителна линия и по силата на известни исторически условия, на някакви политически зависимости се смята, че този, който обича Русия е ляв. Това е, несъмнено, един от парадоксите на българската история и политика, който сложи Българска социалистическа партия в спор с Демократична България и Политическа партия, заради нейните червени линии по връзки на оръжията за Украйна и доставката на съветски природен газ “, съобщи той.

Според него разломът сред лявото и дясното не е толкоз огромен, с цел да провокира разтърсвания и даде за образец, че Демократична България и Политическа партия са подкрепили много огромни обществени отстъпки.

Проф. Найденов акцентира заплахата, която може би към този момент остава скрита. Той не изключи Българска социалистическа партия да се задейства за завръщане на част от изгонените съветски дипломати и възобновяване на доставките на газ от " Газпром ".

„ На тази основа Българска социалистическа партия може този път да стане причина за разпад. Българска социалистическа партия е бомбата със закъснител на едно последващо държавно управление “, съобщи политологът.

Желанието за избори отразява партийната принадлежност на хората. Симпатизантите на ГЕРБ, „ Възраждане “ и Движение за права и свободи желаят избори, а останалите не желаят. „ Оттук можем да създадем косвен извод, че в случай че изборите са през днешния ден и няма смяна на настроенията в никаква посока, най-вероятно ще се получи отново нежната проевроатлантическакоалиция, каквато имахме и до момента, т.е. нищо коренно няма да се промени “, съобщи проф. Найденов.

Той не изключи от идващия парламент да отпадне Има Такъв Народ. „ Тази партия е лидерска и когато водачът и има невисок рейтинг, тя няма късмет “, счита политологът. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР