Разликата между заплащането на мъжете и жените е 15,5 %

...
Разликата между заплащането на мъжете и жените е 15,5 %
Коментари Харесай

До 38 % по-ниско заплащане за жените в България

Разликата сред заплащането на мъжете и дамите е 15,5 % съгласно данните от декември 2022 година за междинните работни заплати у нас. 2314 лева е заплатата освен в междинното, само че и във висшето обучение, като разликата е от 200-220 лв. сред мъже и дами в интерес на мъжете.

Това разгласи Пламен Димитров, ръководител на КНСБ на националната конференция за Осми март - Международен ден на дамата на тематика " Равнопоставеност сред мъжете и дамите и условия на труд - трендове и провокации ". Димитров акцентира, че за жалост, по-голямата част от дамите работят в ниско платените браншове и по тази причина се получава тази разлика в заплащането, която се резервира и на пенсията.

В някои браншове разликата в заплащането сред мъже и дами гони 40 %. 

" Разликата в заплащането сред мъжете и дамите в обществената активност " За основаване и разпространяване на информация " е 33 %. 5300 лева получава мъжът, а 3600 лева получава дамата в този бранш. Във финансите дамите получават по-малко с 38 % от мъжете ", разгласи президентът на КНСБ. Стигайки до пенсия, 51 на 100 от дамите пенсионери са изложени на риск от беднотия и обществено изключване по отношение на 37 % при мъжете, заради разликите в пенсиите.

Жените у нас са по-засегнати от инфлацията, тъй като работят на по-ниски междинни приходи. Безработицата като цяло понижава и е в граници, които можем да кажем, че са допустими. При дамите у нас безработицата е към 3,7 %, а при мъжете - 4 на 100.

  " Инфлацията е стигнала най-високия си връх през последните 24 години и е доста близо до една инфлация, която мислехме, че сме не запомнили. Помним хиперинфлацията от 1997 година, само че по-късно успокояването ставаше постепенно. През 1998 година инфлацията беше 18,7%, а в този момент сме малко над 15 % за 2022 година ", сподели Пламен Димитров.

Той означи, че цените ще почнат да понижават, когато имаме дефлация. Затова през 2023 година и през 2024 година би трябвало да продължим да желаеме приходите да продължат да се усилват изпреварващо над тази инфлация.

Ето какво реши Европейският парламент по тематиката



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР