Разликата между 20-те процента най-бедни и 20-те процента най-богати у

...
Разликата между 20-те процента най-бедни и 20-те процента най-богати у
Коментари Харесай

Доц. Черкезова: Делът на бедните в Северозападна България е най-голям

Разликата сред 20-те % най-бедни и 20-те % най-богати у нас е 7-8 пъти. Преди години беше над 8 пъти, в последните години е към 7.5 пъти. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доц. Стоянка Черкезова от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.
Особено над 75-80 година, и изключително измежду дамите имаме доста ниски приходи. Другата група с доста дълбока беднотия е ромската група. На идващото място разпространяването на бедността е при българските турци. Най-малко е публикувана бедността при българите.
Неравенствата в приходите стартират да порастват в интервала на напредък след 2002-2003 година, когато стопанската система ни стартира да се възвръща.
Преразпределителните действия в страната не работят задоволително, с цел да решим проблемите с тези неравенства и бедността.
България е с най-ниски приходи в Европа приблизително на човек от популацията. В европейски подтекст в България приказваме не просто за беднотия, а за дълбока беднотия.
Делът на бедните в Северозападна България е максимален.
Имаме леко възстановяване на индикаторите от преди 1-2 година, което можем да отдадем на увеличението на прехвърлянията към пенсионерите, само че това не е задоволително.
Достъпът до обучение е друг в другите обитаеми места, в обществени и етнически групи. Имаме съсредоточаване на деца с невисок стопански статус в едни учебни заведения и с висок в други.
Друго неравноправие е при заплащането сред мъжете и дамите. За едни и същи позиции и браншове дамите са по-ниско заплатени от мъжете. Отделно имаме феминизирани браншове – в образованието, науката, медицинските сестри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР