Разказвали сме ви много пъти, че най-мръсните места вкъщи не

...
Разказвали сме ви много пъти, че най-мръсните места вкъщи не
Коментари Харесай

Коя е по-безопасна: Дървена или пластмасова дъска за рязане

Разказвали сме ви доста пъти, че най-мръсните места у дома не са тоалетната и антрето , а кухнята и най-много дъската за рязане.

Добре, казвате си вие и решавате да подновите дъските за рязане, тъй като не ви се желае да прихванете нещо неприятно като салмонела, ешерихия коли или друга от разнообразните бактерии, които се крият из дъските.

И се изправяте пред великия въпрос „ дървена или пластмасова дъска за рязане “ . Коя е по-безопасна?

Всички отхвърлят пластмасата и се връщат към естественото дърво, само че то не съставлява ли доста комфортен натурален дом и за бактериите?

В същото време, единствено една дървена дъска може да почернее по краищата от влагата, която се задържа в порите на дървото. А какви бактерии се крият там, на човек не му се желае даже да си мисли.

Добре, тогава да е пластмасова. Но нали пък ножът доста елементарно наранява меката пластмаса и се получават дълбоки и сложни за разчистване внезапни, в които се събират останки от храна – гуляй за бактериите.

След половин часово чудене на човек му иде да зареже всичко и да се научи да реже на ръка .

Все отново, това с рязането на ръка е достижимо единствено за най-големите майстори-домакини, а ние, елементарните хора, все имаме потребност от дъска.

Четохме доста и за пластмасовите, и за дървените дъски и ви предсатвяме всички обстоятелства.

Изборът, както постоянно, остава за вас:

За дървените дъски

Дървото имало естествена дарба да не задържа бактериите . Това се твърди в едно доста известно изследване по тематиката от 1993-та година.

Тогава учени заразили пластмасови и дървени дъски с „ известни “ за кухнята бактерии и след една нощ отчели резултата.

Бактериите от дървената дъска били изчезнали, а тези от пластмасовата се били развъдили.

Другият плюс на дървените дъски е, че са по-издръжливи от пластмасовите и не замърсяват природата.

Всъщност те се вършат от остатъчен дървен материал от други действия , тъй че не се тревожете, че единствено поради вашата дъска е отрязано дърво.

Дървените дъски, в случай че държите и на естетическата част, придават повече уют на кухнята и са по-стилни от пластмасовите.

 ф Thinkstock

За пластмасовите дъски

Преди всичко ще създадем едно конкретизиране за пластмасовите дъски за рязане. Има хубави и нискокачествени дъски за рязане.

Нискокачествените са от пластмаса, която се надрасква доста елементарно и за тях е ясно, че не са целесъобразни за кухнята ви по никакъв метод.

Висококачествената, непореста пластмаса обаче има доста от положителните страни на дървото и позитивните качества, които естествената дъска няма.

Например, по-лека и и по-евтина. Може да има особено антибактериално покритие.

Почиства се доста по-лесно от дървената дъска и няма заплаха да се деформира.

 ф Thinkstock
 image2_16x9.png 6 забавни и свежи книги, които да (си) подарите за 8-ми март На фокус
Не задържа влага и може да се подсуши с забрадка, а щом няма влага, няма и бактерии .

Големият проблем и на двата типа дъски в действителност са внезапните , които ножовете оставят по тях.

Именно там се крият въпросните бактерии, които могат да причинят от леко неразположение до тежки хранителни натравяния, в случай че не дъските не се поддържат вярно.

За това по какъв начин се почистват добре дъски за рязане с естетвени средства сме ви разказвали тук.
 Най-подходящото време за стила е... в този момент! Edna предлага Най-подходящото време за стила е... в този момент!
Преди да ви оставим да разгледате галерията с забавни и закачливи дъски , имаме последни рекомендации:

Изхвърлете всички дъски – и пластмасови, и дървени, по които ясно си личат внезапни от ножа. Онези, които са ви от 20 години, почистете, лакирайте и използвайте единствено за декорация.

Новите дъски измивайте след всяко рязане с гореща вода и препарат . Използвайте разнообразни дъски за месо, за самун, сирене и зеленчук .

 ф Thinkstock

Така ще избегнете „ кръстосаното “ заразяване – бактерии от суровото место да попаднат върху домата, които ще изядете недопечен, дружно с бактериите.

След като разгледате галерията ни , ще се радваме да ни разкажете на какви дъски режете у дома и спазвате ли всички правила за сигурност.

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти ", в който ще откриете потребни, практични и прелестни артикули на промоция от българския пазар , особено селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

 апп Edna.bg

 апп Edna.bg

Още по тематиката:
12 забавни и занимателни дъски за рязане Неподозирано рискови битови движимости 10-те най-любими места на микробите За една същински здравословна кухня
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР