Разград. С весели детски игри започна вторият ден от 20-тото

...
Разград. С весели детски игри започна вторият ден от 20-тото
Коментари Харесай

Пъстър и забавен втори ден от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти

Разград. С радостни детски игри стартира вторият ден от 20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на националните обичаи и занаяти. Много деца от разнообразни възрасти се включиха в детската работилница „ Чудесия ”, която се организира в градинката пред Художествена изложба „ Проф. Илия Петров ”. Там част от тях научиха игрите на своите баби и дядовци, а останалите твориха свои детски играчки. От преподавателката в ЦПЛР Център за работа с деца Жулиета Иванова дребните поданици и посетители на Разград научиха по какъв начин се играе „ Кральо – портальо ”, „ Гори, гори забрадка ” и други, а Цветомира Петрова сподели на сръчни малчугани по какъв начин от малко прежда и салфетки могат да си изработят истинска кукла.

По-късно денем фолклорните обединения от Грузия, Египет и Мексико посетиха Община Разград и се срещнаха с представители на общинското управление.

Грузинските танцьори от отбор „ Абджари “ от Тбилиси и „ Арсиани “ от Батуми бяха поздравени за атрактивната си стратегия от заместник-кмета и изпълняващ функционалностите Кмет на Община Разград Добрин Добрев. Единият от съставите е най-вече детски, най-малките танцьори са на по 10 години – описаха ръководителите му. Те споделиха и усещанията си от Разград: дребен, само че привлекателен град, с общителни поданици, които посрещат гостите си с усмивка. Грузинците са впечатлени, че по улиците доста постоянно ги стопират за фотоси.

Г-н Добрев се срещна и с египетската фолклорна група „ Елхориа “. Той изрази възхищението си от ефектните танци на състава, поздрави египтяните и за това, че тяхна представителка бе определена за Кралица на Панаира, заместник-кметът имаше достойнството да сложи короната на главата на победителката Хамса Абдалмонейм. Част от египетската делегация бе и заместник-министърът на културата на Египет Ахмед Елшафеи, дружно с управлението на състава той получи протоколен подарък от заместник-кмета, на който от своя страна връчи плакет.

Заместник-кметът Полина Иванова се срещна с танцьорите от фолклорната група „ Алианца “ от мексиканския град Салтильо. Техните ръководители описаха, че представители на състава са взели участие в предишно издание на Панаира на киселото мляко, актуалните танцьори обаче са за пръв път в Разград и са възхитени от гостоприемството на жителите на града.
Всеки от танцьорите получи подарък от управлението на Община Разград – рекламни материали за Панаира и гърненце с кисело мляко.

Четиричленни тимове и от трите състава се включиха в занимателното състезание-щафета „ Да вършим таратор, а не гнет ”, провело се в късния следобяд на площад „ Независимост ”. Според неговия правилник след няколко обиколки на фонтана пред Новия спектакъл, с цел да бъдат „ закупени ” артикули за студената чорба, тимовете би трябвало да подготвят оптимално бързо апетитен таратор по обичайна българска рецепта или да вложат кулинарно творчество. Най-бързо се оправи тимът на Мексико и получи премията за експедитивност, наградата за автентичност отиде при египтяните, танцьор от техния отбор получи и единствената самостоятелна премия „ дояч на крава – най-нежен с вимето ”, защото единствен опита, в началото несполучливо, да издои мляко от петте макета на крави.

Отборът на „ Фолклоритъм ”-Ловско завоюва наградата за най-артистичен и креативен метод при правенето на таратора. Дипломът на вегетариански таратор без нарязани пръсти бе извоюван от грузинците, а за умелост – при НЧ ”Просвета-1882 ”-Гецово. Наградите бяха идентични – любеница и бутилка мастика, а всички участници получиха и фланелки с логото на надпреварата. Кулинарните им умения бяха оценени от петчленно жури, управлявано от специалистът по спорт в Община Разград Валери Бойчев.

Танцьорите от четирите задгранични състава - Фолклорната група „ Алианца “ от Мексико, фолклорна група „ Елхориа “ от Египет, Ансамбъл „ Абджари “ и Аджарския държавен научен отбор за музика и танци „ Арсиани “ от Грузия – участваха във втория вечерен концерт на Панаира и още веднъж събраха овациите на разградската аудитория.

Преди това участваха и в дефиле по централните разградски улици, водено от Кралицата на Панаира Хамса Абдалмонейм и нейните подгласнички Гергана Иванова и Кети Чхартешвили, както и девойките от Градския мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД и музикантите от Градския духов оркестър..
Във вечерния концерт участваха и три български състава: Детски танцов отбор „ Капанче ” при НЧ ”Напредък 1901 ”, танцова група „ Фолклоритъм “ при НБ ”Димо Арсов 1926 ”-Ловско и отбор „ Българин ”-Варна.

И утрешният финален ден на Панаира на киселото мляко и Фестивал на националните обичаи и занаяти стартира със събитие за децата – детски пленер по изобразяване на тематика „ Панаир на киселото мляко ”. От 9,30 ч. дребните художници ще рисуват навън пред Художествената изложба „ Проф. Илия Петров ”.

От 18,00 ч. на площад „ Независимост ” е откритата сцена „ Танцувай с мен ” – проява на клубовете по танци и сформира за достоверен фолклор. В 20,00 ч. потегля дефилето само че фолклорните сформира от площад „ Независимост ” към площад „ Момина чешма ”. Във вечерния концерт от 20,45 ч. с изключение на четирите задгранични състава ще вземат участие и ТА ”Булгарика ” при Центъра за работа с деца и Фолклорен отбор „ Родопа ”-Смолян. След ритуала за закриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на националните обичаи и занаяти ще има и огнено шоу на Градския мажоретен състав, както и фойерверки и илюминации.

Община Разград приканва посетителите на събитията от Панаира да съблюдават настоящите противоепидемични ограничения.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР