Разговор за собствените ни проблеми и демони, за реалния и

...
Разговор за собствените ни проблеми и демони, за реалния и
Коментари Харесай

Полет над действителността

Разговор за личните ни проблеми и демони, за действителния и виртуалния свят, в който преобладават страховете и изолацията ни, депресиите и напрежението. Гост в следващото издание " За здравето " бе опитният психиатър доктор Анета Аничкина, която подчертава върху неналичието на задоволително хрумвания, увереност и средства при даването на психиатрични грижи у нас. Разбира се, и на страховете ни да се обърнем към психиатър, когато имаме нужда.

Т. нар. стигма, която е присъща за психологично болните, е отражение на дългогодишно неглижиране на казуса: лечебните заведения и клиниките са изолирани от градската среда, мъчно е приобщаването на пациентите в обществото, не приказваме намерено и на всеослушание за казуса.

В предаването бяха дискутирани и други тематики, бе дадена думата и за разнообразни отзиви: избавеното от удавяне дете в новозагорското село Кортен, коментарът на проф. Асен Дудов за конгреса на Българското онкологично научно сдружение, тематиките от извършената " кръгла маса " по проблемите на психиатрията. На нея, а и в предаването, доцент Михаил Околийски удостовери международната наклонност в разбирането за психологично здраве: без него просто няма здраве!

Ръководителят на офиса на СЗО в България се включи в предаването като психиатър и сътрудник на доктор Аничкина. И двамата бяха единни в мнението си, че би трябвало да изминем още дълъг път, с цел да подобрим и осъвременим психиатричната грижа и приобщаването на болните в публичната среда.

Бяха сложени на разискване и най-честите положения и болести: самотност и самоизолация, меланхолия, страхова невроза, суеверия, страховете от войната и климатичните промени...

Като акцент в предаването бе подложен и един професионален метод и схващане за така наречен " Лиезон в психиатрията " – отключването и появяването на заболявания, в резултат на психологични проблеми, и противоположното (психиатрични отклонения вследствие на друго заболяване).

Гостът в предаването доктор Анета Аничкина бе поздравена и за премията на името на доцент Георги Койчев, присъдена й по време на Колегиум " Частна психиатрия ".

По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР