Разговор за КМГ с Председателя на българската национална асоциация «Един

...
Разговор за КМГ с Председателя на българската национална асоциация «Един
Коментари Харесай

Проф. Захари Захариев: Инициативата за глобална цивилизация е новата парадигма на развитието в съвременния свят

Разговор за КМГ с Председателя на българската национална асоциация «Един пояс, един път» проф. Захари Захариев във връзка годишнината от най-новата самодейността на Си Дзинпин.

В. Точно преди година ръководителя Си Дзинпин показа Инициативата за световна цивилизация, която е третата и най-новата след другите две – за световно развиване и за световна сигурност. Според Вас, какво ново внася тя към предходните две световни начинания в изискванията на актуалната геополитическа конюнктура?

О. Инициативата за световна цивилизация би трябвало да се преглежда като логически свършек на концепциите, залегнали в първите две начинания - от 2021 и 2022 година,за световно развиване и за световна сигурност. Връщайки се малко по-назад във времето, стигаме до един извънредно значим и насочен миг в развиването на тези хрумвания на Си Дзинпин и на китайското управление, които бяха заложени в неговата тирада пред участниците на форума в Давос преди към 10 години. Става дума за неговата мисъл, че „...това от което се нуждае светът през днешния ден на фона на сериозните цивилизационни промени, е една нова парадигма на развиването ”. Според мен, тъкмо в тази фраза се крие дълбоката същина на „ триадата ” от начинания, връх на която е концепцията за световна цивилизация. Би трябвало да обърнем внимание и на събитието, че Си Дзинпин и китайското управление схващат световната цивилизация на първо място като построяването на система за световно ръководство, като преформатиране на актуалните интернационалните връзки, само че в подтекста на връзките сред другите народи и другите етнокултурни общности.

Всичко това става на фона на събитието, че на актуалния стадий, най-много на Запад, виждаме, че сегашните политики, стартирани от обичайните партии не създават хрумвания, визии и тактики, а сякаш за сметка на това стартират да обслужват самите себе си. По този метод те сякаш се отдалечават от волята на хората, макар своята социална легитимност. А за сметка на това процъфтяват всички негативи от едно все по-консумативно насочване, построено върху култа на силата и пълзящото неравноправие в обществото. Всичко това води до една спонтанна „ детонация ” на насъбраното отчаяние и до все по-остри обществени турбуленции.

И по едно и също време с това познатите силови похвати в държавната политика, най-много на западните страни, дават все по-малък резултат. Точно противоположното – загърбвайки острите обществени и стопански корени на тези прояви на натрупваща се разрушителна сила на спонтанното отричане, държавните управления и обичайните партии сами тласкат нещата към възходящата серпантина на повторяемостта. И картината, която се обрисува в този временен стадий на развиването на цивилизацията е повече от мрачна! Изострящите се световни проблеми като екологичния, изчерпващите се запаси за  изхранването на геометрично възходящото население на планетата, все по-масовата миграция, както и възходящата неустановеност в интернационалните връзки – всичко това, съгласно мен, не вещае нищо друго с изключение на злополука!

Освен това бяхме очевидци по какъв начин пандемията от Коронавирус – 19 повдигна още повече завесата към тези почнали от дълго време спешни процеси във всички сфери на публичните връзки. Тя сподели ясно, че това от което се нуждае през днешния ден човечеството не е в познатите рамки на епизодичните ограничения и обичайните похвати на държавна политика от епохата на «зрелия капитализъм», и че е нужна сериозна промяна на методите, по които действат публичните връзки.

Всичко това, в своята комплексност, изяснява за какво светът през днешния ден, на фона на световните цивилизационни проблеми, които коренно трансформират изискванията, в които ние живеем и в които ще живеят идващите генерации, се нуждае точно от една нова парадигма на своето развиване.

И считам, че тъкмо в този подтекст трите начинания би трябвало да се преглеждат в тяхното «триединство» – за световното развиване, за световната сигурност и за световната цивилизация.

Бих желал да обърна внимание и на обстоятелството, че този въпрос е колкото зависещ на международното развиване, толкоз носи и избран идеологически заряд. Имам поради, че всичко това би трябвало да се преглежда и в подтекста на напъните на китайското управление, точно да се утвърди веднъж на социалистическо развиване, който да регистрира в Китай спецификата на китайската менталност, на китайските обичаи, на китайската история, т.е. да има емфатичен етнокултурен народен образ, само че и по едно и също време с това, да може да бъде общопризнат и като подходя за решаването на характерните проблеми на другите цивилизационни кръгове в подтекста на международното развиване.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед11151Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед10166Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед3659225 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед36555Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед117091Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед165170Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129119Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117091Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед116567Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96532Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четениНако Стефанов458Кейнсианският непазарен модел на капиталистическо възпроизводство на Запад  Панко Анч </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР