Разгледайте внимателно детайлите на тази снимка – не са ли

...
Разгледайте внимателно детайлите на тази снимка – не са ли
Коментари Харесай

Безценните модни кукли на ХІХ век

Разгледайте деликатно детайлите на тази фотография – не са ли невероятни? Това е кукленски комплект от края на ХІХ век. В него има всичко, което всяка една богата и добре облечена дама имала тогава – кринолин, корсет, долни ризи с дантели, рокли за разходка, за чай, за спектакъл, за бал, обувки, шапки, чадъри, козметични такъми и напълно направен сандък за път. Наричат ги „ стилните кукли “ – това са немски и френски кукли, направени от неглазиран порцелан „ биск “. Затова другото им име е „ бискитени “. Произвеждали са се от 1840 година до края на Първата международна война, когато почнало всеобщото произвеждане на играчки от други материали. Тези кукли били най-голямата фантазия на всяко момиченце по това време – и нищо чудно, те са просто изумителни. Лицата им били доста сходни на същински, грижливо изрисувани, очите им – от стъкло, а косите – от същинска човешка коса или от мохер.

Всяка бискитена кукла била облечена по последна мода – първоначално с кринолин, след това с висока талия и турнюр – това е необикновен кринолин единствено откъм гърба, а след това и с дълги рокли по тялото. Талията на облеклата им също следвала стилните догми. Изобщо бискитените кукли били безспорни фешън икони. Повечето от тях обяснимо се правели във Франция, единствено главите им се произвеждали в Германия. Ако се вгледате от близко в фотосите, на тях има в действителност прелестни елементи – специфични странични джобове на палтата за чадър, мънички лорнети, часовничета-брошки, чантички, маншони, ръкавици и изящни бижута. Под облеклата си всяка кукла имала цялостен комплект долни дрехи, избродирано и колосано като на същинските дами.

За производството на кукленските облекла и движимости имало цяла промишленост, в която се трудели същински кроячи, шивачи, обущари и бижутери. Днес сходни кукли са съвсем скъпи и даже в музеите има единствено единични бройки от тях. Затова пък са били образец за момиченцата, преди да се появи първата Барби, и тези деца ставали същински дами. Напълно обяснимо, нали?

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР