Раздвижване на пазарите за горива се очаква да има през

...
Раздвижване на пазарите за горива се очаква да има през
Коментари Харесай

Какво ще движи пазара на горива тази година

Раздвижване на пазарите за горива се чака да има през втората половина на годината Руският недопечен нефт е съвсем приключил пренасочването си към азиатския пазар Заработването на Freeport и Calcasieu Pass ще са източник за напредък на LNG сектор
Напълно безреден, без никаква предвидимост, изпълнен с компликации, в последна сметка забавен. Така дефинираха пазарите на нефт и природен газ, за миналата 2022 година, представители на огромни компании като British Petrolleum, RWE, трейдъри и други участници в събитие на Kpler в Лондон при започване на този месец, на което консултантската компания показа своята визия за 2023 година и на което " Капитал " участва.
Раздвижване на пазарите за горива се чака да има през втората половина на годината Руският недопечен нефт е съвсем приключил пренасочването си към азиатския пазар Заработването на Freeport и Calcasieu Pass ще са източник за напредък на LNG бранш
Напълно безреден, без никаква предвидимост, изпълнен с компликации, в последна сметка забавен. Така дефинираха пазарите на нефт и природен газ, за миналата 2022 година, представители на огромни компании като British Petrolleum, RWE, трейдъри и други участници в събитие на Kpler в Лондон при започване на този месец, на което консултантската компания показа своята визия за 2023 година и на което " Капитал " участва.

Акцентите през тази година ще са два: въпреки към момента да се разсънва от самоналожената си изолираност, наличието на Китайския змей на пазарите ще се почувства чак към втората половина на годината. Голямата изненада ще продължава да е Индия, която набира скорост и от ден на ден съумява да се нарежда на световните пазари в областта на дериватите.
Макроикономическият взор
Анализът, който Kpler прави е посредством разделянето на пазара на няколко основни блока - Китай, Съединени американски щати и Европейски Съюз като най-силни стопански системи в света, а до тях стартира да се вижда и появяването на Индия. И до момента в който за последната от изброените упованията са за положителен напредък на Брутният вътрешен продукт от най-малко 6%, то тези за трите водещи стопански системи не са тъкмо по този начин.
Реклама
Китай занапред стартира своето възобновяване от прецизните Ковид ограничения, които бяха затворили страната за външния свят. Според Александре Андлауер, старши световен енергиен анализатор на Kpler, този развой няма да е принципен с упования за напредък от 3.5-4%, имайки в поради и потребността от наваксване на пред-пандемични равнища. Голяма част от него също ще бъде през втората половина на 2023 година, подсилен от частното ползване.
Консултантската компания Kpler показа своята визия за пазарите през 2023 година Източник: Kpler
Признак за раздвижването на китайската стопанска система е и повишението на подвижността вътре в страната по време на Лунната нова година с почти 100% спрямо 2022 година Това към момента е обаче с 50% по-ниско от равнищата преди пандемията, което значи и че възобновяване на транспортния бранш е на път, само че би трябвало да се вземат поради и опциите за още Ковид талази и спомагателни локдауни.

Друг индикатор за възобновяване на китайската стопанска система е този за желязната руда и доколко се търси тя на пазара в страната. С прогнози за бързо възобновяване и повишено търсене заводите в страната са поръчали огромни количества, с 0.4 млн. тона повече от същия интервал за миналата година, която е и една от средностатистическите по-силни в това направление. Главни фактори в пласирането на тази продукция са пазара на парцели в Китай, за който макар проблемите в него, Андлауер е оптимистичен, и износа на дълготрайни артикули, който може да претърпи спад поради намалено търсене от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

" Сегашното състояние ни кара да не сме доста оптимистични, когато става въпрос за Китай ", разяснява Андлауер.
Реклама
На фона на тази не толкоз оптимистична картина се откроява Индия, която доближи нов връх в потреблението на горива през януари тази година. Темповете на ползване в страната са на път да се усилят с 2.4% до 4.9 млн. барела дневно, съгласно екипа на Kpler, което ще е и в границите на плануваното вътрешно произвеждане от индийските рафинерии от 5.17 млн. барела. Външното търсене ще зависи значително от Китай.

От другата страна на монетата са стопанските системи на Съединени американски щати и Европейски Съюз, които съгласно Андлауер ще се свият с към 0.3-0.5%. В Съединени американски щати това спроед него ще се дължи на лихвата на Фед, която те чакат да доближи към 5.5 - 5.75% и да остане в действие за интервал от 8 - 12 месеца. Друг фактор за американската стопанска система е и пазара на труда, който е в извънредно високи равнища и ще би трябвало да влезне в интервал на стесняване, с цел да понижи инфлационния напън.

Прогнозите за Европа са сходни. Най-голямата спирачка пред растежа се оказва понижената консумация от страна на индустриалния бранш, който трябваше да влезе в интервал на ограничавания в потреблението си на природен газ и да търси негови други възможности. Тези ограничавания и високите лихвени проценти, съгласно старшия анализтор, провокират една не толкоз оптимистична картина за производството на Стария континент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР