Раздуващият се търговски излишък на Тайван означава, че страната вероятно

...
Раздуващият се търговски излишък на Тайван означава, че страната вероятно
Коментари Харесай

Тайван остава под наблюдение за валутни манипулации

Раздуващият се търговски остатък на Тайван значи, че страната евентуално ще остане в листата на американското финансово министерство на следените за валутни операции субекти когато ведомството разгласява следващия си разбор и ще продължи да следи валутната политика на Тайпе. 

Вашингтон реши да не показва Тайван за валутен манипулатор в априлския си отчет, макар остатъците по комерсиалната и настоящата сметка и интервенциите на валутните пазари. Това са трите критерия на американците за включване на страната, прекрачила праговете им, в листата на нарушителите. Оттогава въпросните несъответствия не престават да се усилват, като комерсиалният остатък набъбна поради по-високите цени и растящото търсене на електрониката и компютърните чипове, които страната изнася. 

Месечните доставки на артикули от Тайван означиха нови върхове за четвърти път през тази година, разширявайки остатъка по настоящата сметка до втория по величина в историята през второто тримесечие. Американският разбор на валутния продан ще обхване дванадесетте месеца до края на юни 2021-а - интервал, в който този остатък доближи върхово равнище като дял от тайванската стопанска система. 

Щатското финансово министерство разгласи през април, че ще упорства за по-стриктен двустранен ангажимент на Тайван за валутата, макар че централната банка на азиатската страна се възпротиви на включването й в листата на обвинените за валутни операции и отхвърли да е търсила посредством обменния курс подмолно комерсиално преимущество. Все отново, тя ограничи дневните интервенции на валутните пазари, вследствие на което тайванският $ нарастна с 1.3% по отношение на щатския от началото на годината и оглави класацията на азиатските валутни " отличници ". 

По този трети аршин чистите покупки на задгранична валута на Тайванската централна банка през второто полугодие на 2020-а са били в размер на 35.2 милиарда щ. $ - сума, която надвишава доста американския предел от 2% от Брутният вътрешен продукт. Данните за 2021-а ще бъдат оповестени през идната година. 

В тази връзка икономисти на " Натиксис " позволяват, че централните банкери в Тайпе ще разрешат по-голяма еластичност на тайванския $ и ще се въздържат от прекомерно чести намеси на валутните пазари. Техни сътрудници пък не считат американските описи за чак толкоз значими. Просто тъй като отчетите на американското финансово министерство провокират временен звук и са налице други фактори, които имат надалеч по-значимо въздействие върху валутния продан, изяснява Кристъфър Уонг от Malayan Banking BHD в Сингапур. Той добавя, че мощният експорт ще поддържа националната стопанска система и тайванския $. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР