Раздразнени от множеството политически и финансови скандали, които се въртят

...
Раздразнени от множеството политически и финансови скандали, които се въртят
Коментари Харесай

БоБо дразни българите, но не и Европа

Раздразнени от множеството политически и финансови кавги, които се въртят към премиера Бойко Борисов или " БоБо ", българите показват гнева си по улиците към този момент повече от месец. Тези демонстрации се организират на фона на огромни митинги в Източна Европа, само че и на здравна рецесия, която към момента мощно визира страната.

Един провокиращ министър председател

Подобно на Сърбия, Румъния, Армения, Черна гора и Беларус, българите към този момент не считат да се оставят да бъдат ръководени от корумпирана или даже репресивна власт, написа френското електронно издание Le T auri llon .

Бойко Борисов (по прякор " БоБо " ) пристигна на власт през 2009 година Кмет на столицата София от 2005 до 2009 година под шапката на Националното придвижване Симеон II (НДСВ), по-късно той заобикаля Национална движение „Симеон Втори", учредявайки своята партия " Граждани за европейското развиване на България ", с неласкателния акроним ГЕРБ, за парламентарните избори през 2009 година, които печели безапелационно. Борисов подаде оставка за първи път през 2013 година след обществени митинги против високите цени на тока, преди да бъде избран отново същата година. Европейските избори през 2014 година подтикнаха някои партии да отдръпват поддръжката си за " БоБо " и държавното управление му падна. След това бяха препоръчани нови предварителни избори за повторно след по-малко от година и извоювани още веднъж от ГЕРБ. Две години по-късно успеха на Румен Радев, подсилен от проруската социалистическа съпротива на президентските избори, тласна Борисов към втората му оставка. Оставката беше " анулирана " от новата му победа на парламентарните избори през 2017 година

За известно време в съюз с извънредно десните консервативни и антиглобалистки Обединени патриоти, ГЕРБ занапред нататък може да разчита в своето държавно управление на ВМРО-БНД (братска партия на македонската ВМРО-ДПМНЕ), националисти и радетели за Велика България, обхващаща източната част на Севера Македония и гръцка Тракия, както и на популистката и националистическа НФСБ, до момента в който третата извънредно дясна партия " Воля " поддържа кабинета, без да взе участие в него. Това доста дясно държавно управление е единствено отражение на българския политически набор, който има дузина партии вдясно от дясното.

Един към момента сърдит народ

Вече повече от месец хиляди българи излизат на улицата, с цел да изразят гнева си против държавно управление, което упрекват в правосъдни злоупотреби и корупция. България е на 74-о място в международната ранглиста на неправителствената организация Transparency International по равнище на корупцията, най-лошото място в Европейския съюз, след Унгария, Беларус и даже Саудитска Арабия. Вследствие на здравната рецесия и рестриктивните мерки, които тя слага във връзка с обществената отдалеченост, с изключение на демонстрациите по улиците на София, Варна или Пловдив, се употребяват и други форми на митинг като пътни блокади или гладни стачки. В началото на август над 5000 стачкуващи се събраха в дъжда, с цел да възстановят пътните блокади, които локалната полиция постоянно отстранява. Гняв, който се популяризира оттатък държавните граници посредством българската диаспора по света.

В спора беше забъркан и президентът на републиката, което нагнети напрежението. На 9 юли двама съветници на президента бяха задържани след решение на основния прокурор, прочут с околните си връзки с Бойко Борисов. Освен това министър-председателят упреква президента, че е пилотирал, директно или индиректно, дрон, снимал " БоБо " гол до кръста в леглото му в държавната резиденция, наоколо до чекмедже, цялостно с банкноти и револвер... Клише, което е доста близо до това, което човек може да си показа за мафиот след добре извършена спекулация. Витаят съмнения за интриги и схеми, подкрепени от нежеланието на държавното управление да повдигне обвинявания на водачите на турската етническа партия Движение за права и свободи, упрекнати в нелегално завладяване на обществено пространство и потребление на държавни запаси, изключително във връзка с сигурността. На 5 август Бойко Борисов въпреки всичко направи първа стъпка към стачкуващите на обществена среща на своята партия, като прикани за успокоение и даде поръчка за оставка преди постоянните избори през март 2021 година Призив за успокоение, който обаче беше торпилиран от жестока принуда към стачкуващи и публицисти, присъстващи на тази конференция. А оставката беше дефинитивно отхвърлена едвам 24 часа по-късно персонално от самия Бойко Борисов, подкрепян от своите съдружници във властта.

Гузното безмълвие на европейските управляващи

Както нормално, когато става дума за взаимно наказание на държавно принуждение, европейците не блестят с хармонията си. Европейският съюз показва това по-специално в процедурите за присъединение, той е в положение да принуди страните да трансформират законодателството си по съществени тематики като правораздаване или битка с корупцията. Съдът на Европейския съюз дава отговор за използването на законодателството на Европейския съюз, което съдържа по-специално съществени права и свободи. Тъй като България е пълноправна част от Европейски Съюз, затова Европейски Съюз има всички легитимности да предизвиква държавните управления да реформират правосъдната система, когато има съществени дефекти. Брюксел също е отговорен, че си затваря очите за корупцията, която разяжда страната. Мафиотските групировки, наследени от епохата на комунизма и по-точно от някогашните шпионски служби, процъфтяват при сложен преход към демократичната система на правовата страна, само че и върху неспособността на Европейския съюз да поддържа реда.

Днес е доста мъчно да се намерят европейски държавни и държавни ръководители, които да отрекат от една страна ендемичната корупция в България, само че и жестоките репресии против стачкуващите от началото на юли. БоБо в действителност се трансформира в стратегически и значителен сътрудник в Югоизточна Европа, от една страна за Брюксел, а от друга за Берлин. По този метод, дружно с Гърция, България образува последния бастион против Турция на Ердоган, доверието към която понижава с темповете, с които понижава нейното ценене на главните права. От друга страна, ГЕРБ е член на Европейската национална партия (ЕНП), която губи инерция и се свива от замразеното участие на " Фидес " на Орбан. Бившият министър на правораздаването в интервала сред 2014 година и 2015 година Христо Иванов акцентира, че " упадъкът на една империя става факт, когато тя делегира ръководството на своите граници на военачалници ".

Въпреки че съмненията за измами във връзка с потреблението на европейски средства не престават да се натрупват, Христо Иванов осъжда цялостната липса на поддръжка от Брюксел и по-специално от Франс Тимерманс, отговарящ за върховенството на закона, точно когато Иванов е бил министър на правораздаването и е предложил амбициозни промени в сферата. Иванов подаде оставка през 2015 година.

Трябва също да се напомни, че България, сходно на Румъния, е обект на Европейския механизъм за съдействие и инспекция, виновен за мониторинга върху върховенството на закона, справедливостта и даже главните права. Европа на две скорости действително съществува, само че какъв е резултатът от това? На 10 юли, в разгара на икономическата рецесия, обвързвана с Covid-19, Европейската централна банка разгласи, че е приела България и Хърватия в " чакалнята " на Европейския валутен механизъм(ERM II). Можем да се обзаложим, че европейските финансови управляващи преценят равнището на корупция в страната като задоволително търпимо, с цел да вкарат единната валута. Европейската интеграция не би трябвало да се случва прекомерно бързо. Някои страни с доста млада или доста по-стара демократична система могат да страдат от демократични и правосъдни провали, които е от значително значение да се опитат да излекуват. Разширяването и задълбочаването би трябвало да става на фона на спазването на главните права.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР