Победата на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ може да усложни стремежа на

...
Победата на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ може да усложни стремежа на
Коментари Харесай

„Политико“: Победата на ВМРО-ДПМНЕ ще усложни отношенията Скопие-София

Победата на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ може да усложни устрема на Северна Македония да се причисли към Европейски Съюз и да повлияе на връзките със прилежащите страни България и Гърция. Това написа през днешния ден в собствен коментар изданието „ Политико “.

Консервативната партия на Северна Македония се връща още веднъж на власт след седем години, постигайки огромни победи на парламентарните и президентските избори в сряда.

Очаква се резултатът да усложни още повече отдавнашната упоритост на Северна Македония да се причисли към Европейския съюз, както и връзките ѝ със прилежащите България и Гърция.

За да ръководят с болшинство в 120-местния парламент обаче, на консерваторите може да се наложи да образуват коалиция, защото съгласно първичните резултати те разполагат с 59 депутати.

Избирателите в дребната балканска страна с население от 2 млн. души показаха разочарованието си от корупцията, бавния ритъм на промените и бавния прогрес на Северна Македония в процеса на присъединение към Европейския съюз, разяснява изданието.

През 2018 година страната реализира историческо съглашение, с което промени името и конституцията си и постави завършек на траялия десетилетия спор с Гърция. Сделката разреши на Скопие да се причисли към НАТО през 2020 г.; през последните две години обаче България блокира кандидатурата на Северна Македония за участие в Европейски Съюз, като изисква конституцията да бъде изменена, с цел да признае българското малцинство в страната.

Преди няколко седмици немски специалисти също разясниха връзките сред Северна Македония и България, акцентирайки, че Скопие постоянно употребява напрежението в тях като опрощение за неналичието на промени.

През юни 2022 година Северна Македония и България одобриха по този начин нареченото " френско предложение " за разрешаване на различията във връзка с езика, идентичността и историческите разлики.

Поради различия със София, а точно задължението българското малцинство да бъде включено в Конституцията като формиран народ, Северна Македония към момента не е почнала договаряния с Европейски Съюз по глави.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР