Разделеният парламент на Франция прие първия си важен законодателен акт

...
Разделеният парламент на Франция прие първия си важен законодателен акт
Коментари Харесай

Френският парламент с пакет мерки срещу инфлацията в размер на 20 млрд. евро

Разделеният парламент на Франция одобри първия си значим законодателен акт след изборите предишния месец, като даде зелена светлина на пакет от 20 милиарда евро за подкрепяне на фамилии с ниски приходи, които се борят с инфлацията, съобщи Франс прес, представена от БГНЕС.

Гласуването в ранните утринни часове на днешния ден даде подтик на центристкото държавно управление на президента Еманюел Макрон, на което не му доближават 39 места за болшинство и което обезверено се опитваше да покаже, че може да реализира консенсус.

Така нареченият " ексклузивен законопроект за покупателната дарба " беше признат с 341 гласа " за ", 116 " срещу " и 21 " въздържал се " при гласуването, което се организира малко преди 6:00 ч. сутринта.

" Изграждане на болшинство за планове, които да дават действителни решения на френския народ: успяхме ", написа министър-председателят Елизабет Борн в Twitter.

Законът включва редица ограничения, целящи да подкрепят потребителите, като удължение на периода за понижаване на налога върху горивата, повишение на пенсиите и компенсациите и ограничение на нарастването на наемите.

То също по този начин дава на държавното управление пълномощия за справяне с надвисналата енергийна рецесия, провокирана от последствията от съветската инвазия в Украйна.

Една от най-спорните ограничения позволява на страната да отвори още веднъж въглищна електроцентрала в Източна Франция при положение на дефицит на електрическа енергия през зимата.

" Връщането на въглищата не е добра вест ", призна Мод Брежон от партията на Макрон " Република напред ", защитавайки го като " краткотраен " отговор на " изключителна обстановка ".

Френската политика изпадна в необикновен интервал на неустойчивост след парламентарните избори предишния месец, на които неотдавна избраният отново за президент Макрон загуби болшинството си в законодателния орган.

Правителството претърпя първото си проваляне на 12 юли, когато опозиционните партии отхвърлиха предлагането да се дадат пълномощия на държавното управление да изисква от пътуващите да показват доказателства за имунизация против Ковид-19.

Първите две седмици от дебатите постоянно протичаха в атмосфера, оприличена от един от депутатите от ръководещото болшинство „ като на футболен мач ".

Лидерът на крайната десница Марин Льо Пен, чиято партия „ Национален фронт” (RN) усили броя на местата си 10 пъти на изборите, се опита да показа своя блок от депутати като виновна опозиционна мощ.

" Ние, членовете на Народното събрание от RN, ясно разбрахме посланието на френския народ ", съобщи тя по-рано тази седмица. " Те не желаят обструкции, а градивна работа. "

Льо Пен неколкократно насочи закани към Макрон, който я победи на президентските избори през април, като съобщи, че той е " пандизчия в двореца, който си мисли, че към момента може да командва всичко ".

Въпреки че законопроектът за издръжката на живота беше признат с огромно болшинство, съгласно анализатори, други елементи от плануваното законодателство като пенсионната промяна, ще бъдат доста по-трудни за приемане.

Ще последва още едно гласоподаване за разрешаване на ексклузивен бюджет за финансиране на пакета за издръжката на живота, като дебатите ще се проведат евентуално този уикенд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР