Разделението в обществото по темата ваксини и COVID-19 се е

...
Разделението в обществото по темата ваксини и COVID-19 се е
Коментари Харесай

Общественият съвет за ваксините: Соченето с пръст и плашенето не работят

Разделението в обществото по тематиката ваксини и COVID-19 се е втвърдило толкоз, че отрицателните послания няма по какъв начин да работят. Хората единствено се капсулират повече. Колебаещите се би трябвало да се насърчават, а не да бъдат плашени и упреквани. 

Такава позиция показаха участници в образувания публичен съвет за повишение на информираността за изгодите от имунизациите. Съветът се събра на среща в Министерския съвет със здравния министър Стойчо Кацаров и други представители на здравните управляващи.

„ Минахме през разнообразни стадии в тази рецесия – в началото насочване, самоопределение, затвърждаване на позициите на две групи с спорни послания. Тези групи към този момент са се втвърдили, изпитват възприятие за общественост и имат чувство за задача. Позицията им не може да бъде изменена внезапно, изключително в настоящия миг. Трябва да се продължи с правилото на китайската капка и в тази посока зелените документи работят отлично. Трупа се сериозна маса, която смята, че документите оказват помощ “, посочи психологът Ани Владимирова.

Според социолога Първан Симеонов напъните би трябвало да се насочат към групи, които сега са подценени. „ Трябва да спрем с спорните изявления. Така да вземем за пример дълго време се твърдеше, че преболедувалите не следва да бързат да се имунизират. Сега се приказва противоположното. Трябва да се обърне внимание на маргинализираните общности – това са гетата, те ясно се виждат в статистиките за неимунизираните. Не се сложи акцент върху имунизацията на дейните групи – акцентът беше при възрастните, които по този начин или другояче се опасяват и се имунизират “, разяснява Симеонов. Той прикани водачите на мнение с проваксърски позъции да спрат да гълчат хората на противоположното мнение и да им изясняват, че са глупави. „ Късно е да се плашим, би трябвало да се предизвиква положителния образец “, смята Симеонов.

„ Страхът, който беше нагнетен изключително първоначално, счупи българина. Той се изплаши толкоз доста, че не ще да суша никого и реши да оцелява самичък. Ние не сме негри, които си мислят, че инжекцията взима душата на индивида. Но след година и половина боязън думите не работят. Последното, което може да даде резултат, е още боязън. Конструкцията „ в случай че не се ваксирирате, то “ би трябвало да се не помни. Трябва да е тъкмо противоположното – " като се ваксинираш, виж по какъв начин леко минава ". А не да предаваме от реанимацията. Нито доза повече боязън “, разяснява политологът Андрей Райчев.

„ Натрупват се информационни проблеми. Има група крайни антиваксъри, на които не може да се влияе. Но има група, която се колебае и чака. Тези хора би трябвало да се разпознават – да се видят какви са бариерите и да се подберат послания. Негативните послания не работят – хората се капсулират “, смята и доцент Александър Христов от Центъра за разбори и спешни връзки. Според него не би трябвало да се прекалява със свръхкомуникация на национално равнище и би трябвало да се слезе на по-микро равнище в другите обществени групи. 

Тези позиции идват на фона на стартирана от Министерство на здравеопазването акция в противоположна посока. В последните дни министерство на опазването на здравето популяризира фотоси, противопоставящи имунизирани на неимунизирани. " Сега " не получи отговор на въпросите си кой създава тези плакати, от кое място се взимат фотосите и заплаща ли се тази активност. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР