Разчитайте на ловджиите не само да хванат обяда, но и

...
Разчитайте на ловджиите не само да хванат обяда, но и
Коментари Харесай

Свински Джолан по Ловджийски

Разчитайте на ловджиите освен да заловен обяда, само че и да го подготвят по най-вкусния метод

Необходими Продукти

● свински джолан - 1 бр. с кожа (1.3 кг)
● картофи - 3 бр.
● лук - 1 глава
● арпаджик - към 10 лукчета
● чесън - 3 стръка свеж + 3 скилидки остарял
● моркови - 2 бр.
● доматено пюре - 6 - 7 с.л.
● дафинов лист - 2 бр.
● карамфил - 6 зрънца
● черен пипер - на усет
● вегета - 1 - 2 с.л. зеленчукова фалшификация
● бульон - 1 кубче, разбъркан (месен/зеленчуков)
● пикантен пипер - на усет (на люспи, червен)
● сол - на усет
● зехтин - към 70 мл
● магданоз - 2 стръка
● лимон - резени за поднасяне

Начин на подготвяне

Свинският джолан измийте и подсушете. Направете прорези по кожата с изострен нож, без да срязвате месото, и натъркайте със сол, черен пипер, стрит карамфил, лютия пипер и зеленчуковата фалшификация. Намажете с част от зехтина и оставете на стайна температура 30-40 минути.

Загрейте фурната до 200 градуса и поставете месото в тавичка. Залейте с 1 пръст вода, сложете дафиновите листа и завийте с алуминиево фолио. Ако ползвате глинен съд/гювеч с похлупак, поставете капака.

Печете на тази температура 20 минути и намалете на 170 градуса. В случай че употребявате глинен гювеч, то пъхнете наложително в студена фурна и печете малко по-дълго - 30 мин на 200 градуса.

След като намалите температурата, оставете да се пече 2 часа и 30 минути по този начин. Може да наглеждате дали равнището на водичката е намаляло и в случай че би трябвало, долейте малко. При мен не беше нужно.

След приключването на това време извадете от фурната и прибавете всички зеленчуци, нарязани на едро, посолени и смесени с доматите и останалия зехтин. Може да объркате в тях и още черен пипер. Долейте малко водичка, без да покривате на цяло зеленчуците и натрошете кубчето бульон.

Ако джоланът е хванал тъмна коричка към този момент от едната страна, обърнете го от другата и пъхнете още веднъж всичко във фурната, без да покривате.

Увеличете температурата на 200 градуса и печете още 30-40 минути или до цялостната подготвеност на зеленчуците и месото. Когато боднете с вилица в джолана, тя би трябвало да влиза с лекост и да си проличава крехкостта на месото. Също по този начин белег, че е изцяло готово, е когато стартира очевидно да се отделя от кокала.

Налейте виното, обърнете още един път джолана и печете още 15-20 минути. Ако загарът е прекомерно мрачен, още веднъж поставете фолиото или капака.

Готовото ядене оставете да поизстине леко, оставяйки го покрито, с цел да се задуши хубаво.

Поднесете топло, поръсено с свеж накъсан магданоз и резени лимон.

Добър вкус.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР