Разчитаме изключително на заинтересованите страни и тяхното активно участие в

...
Разчитаме изключително на заинтересованите страни и тяхното активно участие в
Коментари Харесай

Зам.-министър Бояджийска: Разчитаме изключително на заинтересованите страни и тяхното активно участие в разработването на плановете за управление на защитените зони

Разчитаме извънредно на заинтригуваните страни и тяхното интензивно присъединяване в създаването на проектите за ръководство на предпазените зони от европейската мрежа Натура 2000 в България “.

Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Мария Бояджийска при откриването на втората национална акция по план „ Знания за Натура 2000 “ на тематика: Роля и присъединяване на заинтригуваните страни в процеса на създаване на проектите за ръководство на „ Натура 2000 “. Кампанията се реализира в границите на план Знания за Натура 2000, изпълняван от Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ при Министерство на околната среда и водите, като планът се финансира от Оперативна стратегия „ Околна среда ” 2014-2020.

Зам.-министър Бояджийска изясни, че главната цел на плана е повишение на равнището на осведоменост и най-много замесване на заинтригуваните страни и тяхното интензивно присъединяване в създаването на проектите за ръководство на предпазените зони. В рамките на тази акция ще бъдат проведени 29 събития, като едното в София е национално, а останалите 28 районни събития ще бъдат извършени във всеки регионален град. Тя добави, че създаването на проектите за ръководство на предпазените зони в „ Натура 2000 “ са залегнали в препоръчаните от страна на Министерство на околната среда и водите промени в Закона за биологичното многообразие (ЗБР).

Във втората национална акция по Проекта ще бъдат разисквани следните тематики:

Основни моменти в правенето на проекти за ръководство на „ Натура 2000 “;

Мерки, заложени в НРПД;

Връзка сред ограниченията на НРПД и проекти за ръководство на „ Натура 2000 “.

Основната цел на плана е да се увеличи равнището на осведоменост в страната във връзка с „ Натура 2000 “, както и да се увеличи потенциалът и приносът на заинтригуваните страни за реализиране на задачите на мрежата посредством разпространение измежду необятната общност на тези действия и намиране на поддръжка за реализиране на заложените цели.

В първата национална акция на тематика „ Подкрепа за по-добро схващане на метода за ръководство на Натура 2000 в България “, която беше извършена в интервала от февруари 2020 година до октомври 2022 година участваха повече от 900 представители на заинтригуваните страни. „ Надяваме се този път да притеглим повече хора в тематиката, тъй като тя е от изключителна значимост за всички “, заключи зам.-министър Бояджийска.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР