Разчетите в Министерството на труда и социалната политика показват, че

...
Разчетите в Министерството на труда и социалната политика показват, че
Коментари Харесай

С 10% се очаква да бъдат увеличени заплатите на социалните работници

Разчетите в Министерството на труда и обществената политика демонстрират, че от 1 юли има опция заплатите на работещите в обществената сфера да бъдат увеличени с 10 %. Това сподели общественият министър Георги Гьоков пред депутатите от парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика. Той дава отговор на настоящи въпроси на народни представители.

По думите на Гьоков заплатите на обществените служащи са ниски, това води до отлив на обществени служащи към системата на образованието, по тази причина нарастването е повече от належащо. По Националния проект за възобновяване и резистентност има и планувани 10 милиона лв. за възстановяване на изискванията на труд, които за обществените служащи тук-там не са положителни, уточни министърът.

Чрез Агенцията за обществено подкрепяне се планува да се обезпечава базова поддръжка за обезпечаване на храни и артикули от първа нужда на украински жители, обясниха министър Гьоков и заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев. 

Разчетите демонстрират, че помощта може да доближи до към 50 хиляди души, на които да бъдат предоставени ваучери на стойност 100 лева за обезпечаване на храни и артикули от първа нужда, уточни Кръстев. 
 istock istock
„ Срещу предоставения ваучер ще бъде допустимо закупуването на хранителни артикули, детски храни, детски облекла, учебни принадлежности, хигиенични материали и други артикули от първа нужда от магазинната мрежа в страната. Ваучерът ще се дава при изискване, че може да бъде обменян единствено против храни и/или съществени материални артикули “, изясни министър Гьоков.

Предвижда се ваучерите да се дават от дирекциите „ Социално подкрепяне “ в страната по местата за настаняване, като се разисква и вид хората да ги получават още на пунктовете за първичен банкет в България. Ваучерът ще се дава еднократно на хората, получили краткотрайна протекция. Те ще могат да се употребяват в магазинната мрежа в страната. Възстановяването на разноските за осъществен ваучер ще се реализира въз основа на фактури, издадени от магазините, в които са употребявани.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР