Разчетите, които сме направили за 450 млн. лв. приход за

...
Разчетите, които сме направили за 450 млн. лв. приход за
Коментари Харесай

АПИ очаква до 60 млн. лв. месечен приход от тежкия трафик

„ Разчетите, които сме създали за 450 млн. лева доход за 2020 година при данните, които превозвачите дават, са реалистични. Очакват се месечни доходи от към 40-60 млн. лева от тежкия трафик “. Това заяви пред БНР проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ).

Според него 450 млн. лева са към половината от предстоящото за прехрана на пътната инфраструктура, обаче " в контекста на нуждата от равномерен преход, в подтекста на това, че тази промяна фактически би трябвало да бъде ефикасна и да не е шокова – считам, че тези резултати, в случай че бъдат реализирани след първите 3 месеца, ние ще се поздравим с една сполучлива първа крачка в тази промяна ".

„ Тол системата е нещо коренно ново. Ние постоянно сме упорствали за равномерен преход, който да подсигурява, че няма да има потрес на транспортния пазар ", сподели пък Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

Той напомни, че са водени доста диалози, само че при последния стадий – с цените на системата, районното министерство го е направило еднолично. Именно това е предиздвикало сектора да разгласи народен митинг. В петък обаче превозвачите имаха среща с премиера Бойко Борисов и митингът бе отсрочен с поне 3 месеца.

Според Арабаджиев препоръчаните от превозвачите цени са реалистични. Той акцентира на това, че България е и директна страна. Освен това би трябвало да се „ даде глътка въздух за българските превозвачи на вътрешния пазар “. Превозвачите считат, че страната съзнателно е занижила данните, с които е правила изчисленията за тол системата, а реалистичните данни са за по-голям километраж на превозвачите, откъдето ще бъде обезщетена и разликата сред по-високите и по-ниските цени на тези такси.

" За нас е значим разговорът, от пролетта водим този разговор - уточни Олег Асенов. - Основната ни цел е да реализираме уравновесен модел на тол системата, тъй че в действителност да има смисъл от въвеждането на тази промяна. Превозвачите са наши сътрудници. В рамките на разговора те поеха ангажимент, че ще създадат всичко належащо от 1 март сполучливо да стартираме системата. Този разговор и поетите задължения ни дават съображение да имаме вяра в триумфа на тази промяна “.

Йордан Арабаджиев пък даде обещание, че превозвачите ще изпълнят своите задължения: „ Искаме тол системата да проработи от 1 март, само че с цени, които са съответни за българския пазар и превоз и съответни към положението на пътната мрежа “.

До 1 март (до въвеждането на тол системата) тежкият трафик се таксува с електронна винетка по остарялата цена, сподели Олег Асенов. По думите му за 2019 година АПИ е събрала 392 млн. лева от лекия и тежък трафик. Той означи, че задачата на промяната е да се сътвори обективен модел на пътно таксуване. В плановете на АПИ е заложено приблизително 15% от приходите от тол системата да отиват за обслужване на системата.

Петър Мутафчиев, председател на Балканския конгрес за превоз и инфраструктура, поздрави превозвачите с „ успеха “ от петък. Според него обаче това няма да реши проблемите на българските пътища. Той акцентира, че таксите, желани от превозвачите, и тези от плановете на Световната банка внезапно се разминават и се обърна към проф. Олег Асенов:

„ Ако приемате за истина данните на превозвачите, вие ще заведете ли дело против Световната банка за това, че са ви заблудили в таксите, тъй като там има такси от 33-39 стотинки на километър, дори 90 стотинки за избран вид камиони. Ще желаяме ли тези пари, които са на данъкоплатците, да се върнат назад на страната. Значи Световната банка не е била точна в прогнозите и тя е заблудила българското държавно управление. Надявам се, че това не е по този начин. Но с изказванията от вчерашния разговор нещата вървят в тази посока – в случай че с 11 стотинки успеем да създадем тези доходи, които настояват превозвачите “.

Според Мутафчиев разговорът е „ след дъжд качулка “:

„ Всички тези разногласия няма да доведат до ефикасната работа на системата т.е. тя да даде този резултат, че ние да имаме по-добри пътища, да можем посредством по-добрите пътища да повлияем върху по-интензивното развиване на пътната мрежа в страната, а също и да помогнем за сигурността на придвижването. Време е да се направи една инспекция и да се разбере кой споделя истината в АПИ за целия този развой на образуване на системата. Трябва да има отделени пари за поддръжката на второкласна, третокласна и първокласна пътна мрежа ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР