Разбрахме се за продажба на имот, но се иска сключване

...
Разбрахме се за продажба на имот, но се иска сключване
Коментари Харесай

Предварителният договор за продажба на имот трябва да е писмен

Разбрахме се за продажба на парцел, само че се желае подписване на прелиминарен контракт. И той ли би трябвало да е писмен и какво наложително би трябвало да има?

В.Ц., София

----------------------------

Уредбата на предварителния контракт се съдържа в няколко разпореждания на Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Един от текстовете планува, че предварителният контракт за подписване на избран финален контракт, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, би трябвало наложително да се подписа в писмена форма. Всички контракти за покупко-продажба на недвижими парцели изискват такава форма. Това автоматизирано значи, че предварителните контракти за тях са годни, в случай че са в писмена форма. Не е наложително да са в нотариална форма, само че би трябвало да са писмени.

Това е и първото наложително изискване при предварителните контракти. На последващо място в тях би трябвало да се съдържат ангажименти по отношение на значителните условия на окончателния контракт. Това значи, първо, наложително да бъде посочено сред кого и кого се подписва той - да бъдат посочени цялостните имена със съответните данни за адрес, ЕГН и така нататък След това би трябвало да се напише предметът на контракта, т.е. парцелът. Добре е той да бъде разказан в детайли, като за задачата може да се употребява описанието в нотариалния акт или съответния различен акт за благосъстоятелност на продавача (например контракт за покупка или за подмяна и т.н.). После би трябвало да се означи цената - тъкмо и съответно. Най-добре е по-късно да се уточни срокът на контракта. Това значи да се означи последна дата за подписване на окончателния контракт. Страните могат да се спогодят и че при избрани условия този период може да бъде удължен - да вземем за пример в случай че банката не отпусне в точния момент заем, при болест и така нататък Ако вършат такава спогодба обаче, е добре и тя да попада в предварителния контракт.

После би трябвало да се запишат правата и отговорностите надлежно и на купувача, и на продавача. Най-важните от тях са отговорностите на продавача да показа всички документи, с които се открива правото му на благосъстоятелност и се изискват от закона за нотариалното оформяне на договорката, както и да съобщи владението на купувача след заплащането на съответната сума и след прекосяването през нотариуса. За купувача главното обвързване е заплащането на сумата в уговорения размер и период.

Във всички предварителни контракти се записва категорично размерът на капарото, което купувачът дава. В него би трябвало наложително да се запише какво става с тази сума при надлежно несъблюдение на която и да е от страните. Важно за предварителния контракт е и да се запише по какъв начин се разпределят разноските за нотариални, държавни и локални такси - какъв брой заплаща купувачът и какъв брой - продавачът. 

Предварителният контракт не би трябвало да се подценява и към него би трябвало да се пристъпва с внимание като към финален контракт. Защото, въпреки и в писмена форма, той се подписва свободно, т.е. не в някаква правно предпазена форма. Освен това в даден миг този контракт може да стане финален макар волята на някоя от страните - било на купувача, било на продавача. Защото съгласно член 19, алинея 3 от Закон за задълженията и договорите всяка от страните по предварителния контракт " може да предяви иск за подписване на окончателния контракт ". Пак там е записано, че " следователно договорът се смята подписан сега, в който решението влезе в законна мощ ". По закон правосъдното решение замества окончателния контракт. Освен това то има силата на изпълнително съображение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР