Разберете се помежду си, но не ни пречете“ – така

...
Разберете се помежду си, но не ни пречете“ – така
Коментари Харесай

Разберете се помежду си! Швеция и Германия разочаровани от България

„ Разберете се между тях, само че не ни пречете “ – по този начин можем да обобщим реакцията на Германия и Швеция, откакто Република Северна Македония (РСМ) не получи утвърждението на страната ни да се даде старт на договарянията за участието ѝ в Европейски Съюз.

Шведският външен министър Ан Линде подлага на критика българската позиция за РСМ.

„ Има причина да бъдем разочаровани. Разочарована съм, несъмнено - и Вие сте разочаровани “, съобщи Линде на конференция в Скопие с македонския ѝ сътрудник Буяр Османи.

По думите ѝ противоречив въпрос сред двете страни не би трябвало да бъде причина за блокиране на договарянията с РСМ.

„ Мисля, че това е обща позиция, както и позиция на множеството външни министри, като се изключи българския външен министър “, сподели още Линде.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот изрази недоволството си в Twitter:

“Моля Ви. Нека двустранните въпроси се вземат решение двустранно, без да се блокира напредъкът на целия Европейски съюз. Нека да мислим стратегически и да осъзнаем: би трябвало да осъществим отговорностите си към Албания и Северна Македония СЕГА. Плюс това - нямаме интерес да оставим стратегически вакуум там. Благодаря ", написа Рот, представен от Off News.

България отхвърли да поддържа съседката ни в стремежа ѝ към Европа, придържайки се към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 година и Рамковата позиция по отношение на европейската вероятност на Северна Македония, призната от Министерския съвет на 9 октомври 2019 година Позицията ни по-въпроса гласи:

" Преговорната рамка за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз следва да съдържа нужните гаранции във връзка с осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 г, каквито все още не са налице. "

Част от уговорките по контракта, поети на 17 юни 2021 година, са „ експлицитният отвод на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически искания към България, смяната на надписи/монументи, насаждащи ненавист към България в Република Северна Македония, задействането на развой на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани поради българското си съзнание “.

Външният министър Румен Александров съобщи, че страната ни продължава проучвателните съвещания със Скопие във връзка с контракта и чака Република Северна Македония да пристъпи към осъществяване на процедура на поетите задължения.
 Най-бедни, само че най-небрежни
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР