Районните здравни инспекции са в готовност да взимат по-често проби

...
Районните здравни инспекции са в готовност да взимат по-често проби
Коментари Харесай

Хинков за закриването или преобразуването на болници у нас

Районните здравни инспекции са в подготвеност да взимат по-често проби от морската вода и има наставления за прилагане на вода за битови, а не за питейни потребности.

Питейната вода също не е чиста и по тази причина е обезпечена минерална вода за питейни потребности. Това съобщи здравният министър проф. Христо Хинков в предаването " Защо, господин министър? " по БиТиВи.

, тъй като водата не е чиста.

Той увери, че страната прави нужното да се оправи с наводненията по Южното Черноморие.

Здравният министър е сигурен, че скоро нещата ще се възстановят и ще се върне естественият метод на живот. Няма повишение на алените инфекции в региона на Черноморието, сподели Хинков и добави, че

Здравният министър разяснява и други настоящи въпроси. 

Запитан за какво лечебните заведения са бомби с часовников механизъм, Хинков съобщи, че някои от лечебните заведения би трябвало да бъдат или закрити, или да се преобразуват. Министерство на здравеопазването има амбициозното желание да ги преструктурира и резервира посредством вливане в други лечебни заведения, с продължение на помощта, която се оказва на здравните заведения. Трудно е да се каже кои лечебни заведения са в тежко финансово положение, добави здравният министър.

На болница " Пирогов " да вземем за пример финансовото положение не е положително, уточни проф. Хинков, като отхвърли да каже какви са задълженията на болничното заведение.

Той даде и различен образец, като открои, че АГ " Майчин дом " е в релативно положително финансово положение.

За някогашния консултант на министъра на защитата - Мустафа Емин, проф. Хинков посочи, че. " Аз стоя зад сътрудниците, само че разбирам господин Емин в положението на татко и неговото очакване детето му да бъде прегледано. Той не е схванал обстановката, в която са били сътрудниците и че са гледали друго дете ", изясни казусът здравният министър, за който казусът е завършен.

Според Хинков оставката на Мустафа Емин е самобитен завършек на случая.

, проф. Хинков съобщи, че има уверението на финансовия министър Асен Василев да има нарастване на лекарските заплати . Това, което е работата на здравния министър, е да се опита да отбрани заплати, които той смята, че са значими за избрани лечебни заведения - 28 регионални лечебни заведения, където заплатите би трябвало да бъдат почтени.

Според него обаче има нещо сбъркано в метода на финансиране на лечебните заведения.

Относно неналичието на медикаменти в аптечната мрежа, проф. Хинков означи, че са доста аргументите за изчезнали медикаменти в аптеките. " Лекарствата за инсулин бяха дефицитни, само че въпросът е решен. Оказа се, че това е периодически проблем и един от методите за разрешаването му е да се промени моделът за верификация на медикаментите ", сподели той.
 Променят формулата за дефицит на медикаменти
Променят формулата за дефицит на медикаменти

Има разминаване сред информацията от аптеките и забранителния лист

Във връзка с откриването на новата образователна година, когато медицинските бележки стават електронни, здравният министър изясни, чеАко детето е болно, би трябвало да бъде прегледано от персоналния си доктор, който ще издаде електронна записка, което икономисва разкарването на родителите за здравна записка, разясни той.

Хинков дефинира положението на българския доктор като " печален, несправедливо афектиран, уединен, неразбираем, от време на време ядосан. "
 Замърсяването по Южното Черноморие ще остане, само че нямало да повлияе върху екосистемата
Замърсяването по Южното Черноморие ще остане, само че нямало да повлияе върху екосистемата

По-леките боклуци ще бъдат понесени от теченията

Замърсяването ще остане в потърпевшите черноморски региони. По пътя на водите, които се изляха в морето, бяха пометени парчета от каравани и коли, които са тежки и най-вероятно ще останат отсрочени по крайбрежията. С по-силните ветрове по-леките боклуци още веднъж ще бъдат изкарани на сушата. Това съобщи в неделя сутринта Радослава Бекова от Института по океанология пред БиТиВи за замърсяването от наводненията по Южното Черноморие.

По думите ѝ в идващите дни ще има усмиряване на морето, а по-леките боклуци ще бъдат понесени от теченията. Отпадъците, които се виждаха по морето са свързани с бита - газови бутилки , елементи от каравани, рамки от прозорци, огромни стекове от хранителен склад, стекове от минерална вода, изясни Бекова.

Тя уточни, че би следвало отпадъците да бъдат извадени от морето , което изисква обаче профилирана техника и съществуването на профилирани водолази. Отпадъците няма да имат директно отношение върху екосистемата, само че в по-дългосрочен аспект биха повлияли най-много посредством разпадането си. В краен случай може да се стигне до накъсване на отпадъците, попадането им в микроорганизмите в морето, оттова в рибите и след това в индивида, само че това е в доста краен вид, предизвести Бекова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР