Районната избирателна комисия във Велико Търново изрично разпореди на 312-е

...
Районната избирателна комисия във Велико Търново изрично разпореди на 312-е
Коментари Харесай

Проверяват преференциите от нулевия протокол на машините във Велико Търново

Районната изборна комисия във Велико Търново категорично разпореди на 312-е секционни комисии, в които през днешния ден ще се гласоподава машинно, в детайли да ревизират преференциите от нулевия протокол при включването на машините при започване на изборния ден. Мярката е подбудена от казуса с разминаване на имената, поради което на вота през април в региона напълно беше спряно машинното гласоподаване.

В област Велико Търново за 210 000 гласоподаватели са образувани 415 изборни секции, като в три четвърти от тях ще се гласоподава единствено машинно. Предварително Районната изборна комисия не може да упражни никакъв надзор върху наличието на машините, уточни ръководителят Николай Илиев: 

„ Ние не можем да знаем дали действително софтуерът е „ налят “ вярно и кандидатските листи са подредени вярно, съгласно нашите решения “. 

Направена е инспекция на регистрите на РИК, където няма открити несъответствия. Ако има проблем с разминаване в имената на кандидат-депутатите, той ще бъде засечен едвам при стартирането на машините при започване на изборния ден. За Великотърновска област са дадени специфични инструкции на секционните комисии, съобщи Николай Илиев: 

 „ Нулевият протокол да бъде доста деликатно тестван, както за това да не съдържа никакви числови данни с изключение на нула, по този начин и за подредбата на кандидатските листи, която да съответствува с авансово дадените “. 

В област Велико Търново няма образувани коронавирус секции в лечебните заведения и за карантинирани гласоподаватели. В четири преносими секции ще могат да гласоподават хората с увреждания. Разкрити са 10 секции в лечебни заведения и старешки домове, както и една в ареста, където ще се гласоподава с хартиена бюлетина. 210 кандидат-депутати се състезават за 8 мандата. 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР