Районна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо бившия

...
Районна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо бившия
Коментари Харесай

Внесоха обвинителния акт за наводнението в с. Бисер

Районна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт по отношение на някогашния регионален шеф Ирена Узунова за наводнението в село Бисер, заяви представителят на институцията Боряна Димитрова.

Според държавното обвиняване в интервала от 14-ти октомври 2011 година до 6 февруари 2012 година като регионален шеф на Хасково Ирена Узунова не е изпълнила служебните си отговорности по член 9 ал.1 от Закона за отбрана при бедствия. Вследствие на несъблюдение на нормативно регламентираните й отговорности е предизвикала наводняване по несъобразителност, което е провокирано от разкъсване на язовирната стена на язовир "Иваново ". С това тогавашният регионален шеф е изложила на заплаха живота на другиго, като е последвала гибелта на осем лица, се показва още в обвинителния акт.

Обвинението против Узунова е по член 335 ал.2 по отношение на алинея 1 от Наказателния кодекс, който планува до пет години отнемане от независимост. Наблюдаващите прокурори по делото, което е с размер 6000 страници или 30 тома, са Гергана Мутафова, областен прокурор на гр. Пловдив, началник на екипа, Румяна Зайкова - Калеева, заместител областен прокурор на Пловдив, и прокурор Мария Лулкина от Районна прокуратура-Пловдив.

Преди и все още на наводнението сред община Харманли и Министерство на защитата е имало "отрицателен " спор за собствеността на язовир "Иваново ". Поради неизяснения статут на язовир "Иваново " на процедура язовирът не се стопанисвал и поддържал от никого. В този случай, при подобен спор за благосъстоятелност, според наредбата на член 138 б от Закона за водите, регионалният шеф на област Хасково - обвинената Ирена Узунова, е следвало да обезпечи поддръжката и естествената техническа употреба на язовира, считат обвинителите. Това обаче не било сторено, макар че до регионалната шефка е бил изпратен сигнал от шефа на "Гражданска отбрана " и началника на ОУПБЗН-Хасково за това, че положението на хидротехническото оборудване е евентуално рисково и пред спешно.

От Апелативна прокуратура Пловдив напомнят, че "по делото е била назначена петорна сложна експертиза, съгласно която техническото положение на структурата на язовирната стена все още на повредата било със съществени дефекти, за които в относително дълъг интервал са постъпвали документирани сигнали ". Не е имало никакви систематични наблюдения на техническото положение на стената и оборудванията към нея, както и концепцията за съответни дейности и ограничения в обстановки с по-интензивни въздействия върху нея, считат държавните обвинители.

Ирена Узунова твърди, че не се усеща отговорна за нещастието в село Бисер и има вяра в справедливото правосъдие в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР