Районна прокуратура е започнала комплексна проверка за замърсяване на околната

...
Районна прокуратура е започнала комплексна проверка за замърсяване на околната
Коментари Харесай

Тонове пръст и строителни отпадъци се депонират в Пловдвив без разрешение

Районна прокуратура е почнала сложна инспекция за замърсяване на околната среда в Южната промишлена зона, научи TrafficNews . Преди две седмици съобщихме за огромно замърсяване и подозрително депониране на земна маса и строителни боклуци зад Ремонтното хранилище на НКЖИ. Сигналът за голям трафик на камиони, които придвижват пръст и строителни боклуци от пробива на Централна гара бе подаден до прокуратурата, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Община Пловдив и Пловдивски общински инспекторат. Освен сериозното замърсяване на въздуха в региона, работещи там се оплакоха и от разрушения от комионите път. 
Прочетете още
Наблюдаващият прокурор е разпоредил инспекция по член 352 ал.1 он Наказателния кодекс на Икономическа полиция и Регионалната ревизия на околната среда и водите. Срокът за привършване на инспекцията е един месец, което значи, че резултатите ще са ясни в края на април. 

Междувременно обаче инспекция на TrafficNews откри, че компанията вложител прави депонирането без съответните разрешителни от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Теренът, върху който камионите изсипват товарите си, е голям и няма по какъв начин там да се прави депониране без План за ръководство на отпадъците. Такъв би трябвало да бъде заложен в плана, който 85% е фенансиран с европейски средства. 

Въпреки поредицата имейли, изпратени до Регионална инспекция за опазване на околната среда, към момента не сме получили съответен отговор на заложените въпроси. От Инспекцията дадоха отговор, че сигналът е изпратен по подготвеност до Община Пловдив и регион " Южен ", само че до този миг усърдно заобикалят въпроса дали Регионална инспекция за опазване на околната среда са дали позволение за депониране. 

От Общинския инспекторат правят инспекция на транспортните средства, засечени да извозват земна маса в нарушаване на наредбата на общината. 

От регион " Южен " са направили инспекция на място, само че защото планът е координиран с огромна община, на компанията е реализатор е издадено наставление по член 9 от Закона за ръководство на отпадъците. 

Проверка на  TrafficNews  в имотния указател откри, че въпросният парцел, в който към този момент има тонове земна маса и строителни боклуци, е благосъстоятелност на НКЖИ. Тъй като държавната компания е възложител на огромният строителен обект, тя е разрешила на изпълнителя компания " Трейс " да употребява нейния терен за хранилище. 

" Трейс " е една от двете компании, които Европейската прокуратура ревизира по отношение на следствие за злоупотреби при възстановяване на историческия център на София. В петък в офисите й бяха осъществени обиски и конфискувани документи. 

Разследването е под кодовото име „ Жълт паваж “. Твърденията са за злоупотреби с предопределеното за столичната община финансиране за реновиране на остарелия градски център. Дейността се съфинансира от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). Има съмнения и за корупция, като хипотетичните вреди са за 3 милиона евро.

Разследването е почнало през есента на 2022 година, като ведомството, ръководено от Лаура Кьовеши се е сезирало по медийни изявления.  В развой на инспекция от страна на Европейската прокуратура са контракти, подписани сред Столичната община и две търговски сдружения, след извършени публични поръчки.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР