Районен съдия от Сливен отказва да се тества за коронавирус,

...
Районен съдия от Сливен отказва да се тества за коронавирус,
Коментари Харесай

Съдия отказва и отпуск, и тест за коронавирус

Районен арбитър от Сливен отхвърля да се тества за ковид, а също и да си вземе отпуск. Казусът зародил, откакто се схваща, че съдията е общувал със чиновник, който е контактен със инфектиран с ковид. Случаят беше разискван по време на съвещанието на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет във вторник. Председателят на Районния съд в Сливен Живка Кирилова пита колегията има ли право да прати съдията в насилствена почивка. 

В писмото си до съвета Кирилова споделя по какъв начин в съда имало съдебен секретар, който е имал контакт със инфектиран собствен родственик. Въпросният чиновник е подложен под карантина. Но той е бил на работа и е имал контакти с трима свои колеги, арбитър Никола Маринов, прокурор, юрист и очевидец, написа lex.bg.

Председателката на съда решила да издаде заповеди за принудителен отпуск на чиновниците, както и на съдията. Тя се позовала на закона за изключително състояние, който дава право на работодателите да дават до една втора от платения годишен отпуск и без единодушието на чиновниците. Но решила да попита Висш съдебен съвет има ли право на това. От думите на Драгомир Кояджиков от Висш съдебен съвет стана ясно, че арбитър Никола Маринов е отказал да употребява част от платения си годишен отпуск, както и да се тества. А за налагане на карантина още няма решение, защото от РЗИ-Сливен поискали няколко дни, преди да се произнесат. Един от претекстовете на магистрата да откаже отпуск бил, че за 22 април е планувано дело, което един път към този момент е било отсрочено. 

Съдийската гилдия в последна сметка реши да прати инструкции до шефовете в системата, че имат право да пращат магистратите в насилствен отпуск.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР