Райна Миткова - Тодорова (в средата), Лилия Димитрова и Димитър

...
Райна Миткова - Тодорова (в средата), Лилия Димитрова и Димитър
Коментари Харесай

Намалява броя на длъжниците, предадени на компаниите за събиране на вземания

Райна Миткова - Тодорова (в средата), Лилия Димитрова и Димитър Бончев от Асоциацията на колекторските организации в България показват проучването, което се прави с института за маркетингови проучвания " Ипсос България "

© Анелия Николова Броя на неприятните длъжниците на банки, ютилити компании и компании за бързи заеми сензитивно са спаднали към полугодието, оповестиха от професионалната асоциация на колекторите. Новите случаи, предоставени им за събиране, са били 570 хиляди при близо 640 хиляди година по-рано, а междинната сума на дебитор е 815 лева спрямо 1162 лева, което също е доста намаляване по отношение на същия интервал на предходната година. Колекторите показват, че се следят и най-хубавите индикатори при междуфирмената задлъжнялост, откогато организират профилираното проучване в България. Обясненията за измененията са в удобната икономическа конюнктура, нарасналата финансова просвета на потребителите и резултата от активността на компаниите за събиране на вземания, които за малко повече от 10 години работа на пазара в България постановиха разбирането, че неплащането на отговорности не води до анулирането им.

За семействата бремето на задълженията понижава

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От януари до края на юни предоставените за събиране задължения са били в размер на 464.43 млн. лева по отношение на 743.9 млн. лева към същия интервал на миналата година. С това наклонността на спад в размерите на отговорностите, излъчени на колекторите, се резервира за втора година. Банките не престават да са най-големият клиент на промишлеността, предавайки й близо половината от случаите. Фирмите за бързи заеми са с дял от 20%, като при тях се следи леко нарастване във предоставените за събиране вземания. По-голяма динамичност има при доставчиците на комунални услуги, при които покачването в предадените за събиране вземания е от 1% на 5% от общия размер.

Обяснението за динамичностите при обособените сегменти е, че при банките е общопризнат метод с по-ранна продажба на портфейли с неприятни заеми, което понижава размерите и случаите, предоставени за събиране на колекторите. В същото време при бързите заеми профилът на потребителя не се променя съществено във времето, което прави картината по-статична. Според Райна Миткова-Тодорова, ръководител на Асоциацията на колекторските организации в България и началник на една от огромните компании в бранша, " ЕОС Матрикс ", главната причина за цялостния спад в задлъжнялостта на популацията е, че потребителите са по-платежоспособни. Според нея потребителите към този момент знаят за какво е значимо да запазят положително кредитното си досие.

Положителна наклонност и в корпоративния бранш

Тодорова обръща внимание и върху подобрението при междуфирмената задлъжнялост, изразяващо се в спад на размерите и положителен тренд на повишаване на плащаемостта. У нас 77% от издадените фактури се заплащат в точния момент през актуалната година при 76% през предходната. Българските компании показват най-хубавите индикатори по прецизност на заплащанията от 6 години насам, демонстрират данните на професионалната асоциация. " Забавените заплащания носят негативи като понижаване на облагите на фирмите, липса на ликвидност и по-високи разноски за лихви. За да компенсира резултатите от несъбраните вземания, част от бизнеса лимитира вложенията, редуцира чиновници или не наема нови, а някои компании усилват цените на стоките и услугите си ", показва Тодорова.

Продажбите на неприятни банкови заеми са в взрив

За разлика от работата по събиране на вземания по възложение от клиент активността по култивиране на задължения за лична сметка при колекторите пораства за поредна година. За полугодието са изкупени задължения за 1.180 милиарда лева по отношение на 584.6 млн. лева към същия интервал на предходната година. Ръстът се дължи главно на интензивността на банките и най-много на три по-едри покупко-продажби при започване на годината. " Това е интернационална наклонност, която е реалност от дълго време в Европа, просто тук идва със забавяне, само че чакаме да се резервира в идващите 1-2 години ", разяснява Лилия Димитрова, заместник-председател на Асоциацията на колекторските организации в България и началник на " Фронтекс ".

Същата е прогнозата и на Димитър Бончев, изпълнителен шеф на " Агенция за събиране на вземания " (АСВ). " По отношение на изкупените вземания чакаме за тази година да има растеж в размера им. Предварителните ни прогнози са за към 2 милиарда лева, или малко над 2 милиарда лева общо продадени портфейли, безусловно от всички браншове - обезпечени и необезпечени заеми от корпоративния бранш, МСП и ритейла, може би с по-малко присъединяване на ипотечните заеми на физически лица. В идващите години при удобно развиване на стопанската система е разумно размерите да намалеят. "

Нова наклонност

Според ръководителя на компанията, която е част от норвежкия B2Holding, нова наклонност, която стартира да се развива през последните години, е развиването на второстепенен пазар на вземания, както и подписването на от ден на ден рамкови контракти. " АСВ е измежду пионерите и продължава да е водач по брой дейни съглашения. Виждаме, че се усилват размерите, продадени по силата на такива контракти, и чакам този растеж да остане постоянен и през идващите година-две ", показва Бончев. Обяснението за това е, че след рецесията банките почистиха доста от неприятните си заеми посредством продажбата им на търгове с огромни пакети. " Такива търгове следим даже и сега, а рамковите съглашения са идващия стадий - с тях регулярно кредиторите продават просрочени вземания. Предимството им е минималният разход на време и средства, както и опцията задълженията да не се натрупат в балансите, не на последно място и цената на сходни, по-ранни покупко-продажби, е доста по-висока ", счита специалистът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР