Рая МАТЕВА е родена през 1976 г. Завършила е специалност

...
Рая МАТЕВА е родена през 1976 г. Завършила е специалност
Коментари Харесай

Рая МАТЕВА: Ще управлявам компетентно, прозрачно и почтено

Рая МАТЕВА е родена през 1976 година Завършила е компетентност право във ВСУ " Черноризец Храбър ". Работила е в община Търговище като юрист и като шеф на отдел " Нармативно-правно и обслужване ". От юни 2016 година е заместник-кмет с сектор " Хуманитарни действия ". Издигната е за кмет на община Търговище от коалиция " Българска социалистическа партия за България-АБВ ". Владее съветски и британски език. Омъжена с една щерка.

" Съгражданите ми желаят смяна и имат мощ и сила тя да се случи "

- Г-жо Матева, вие имате забележителен стаж в общинската администрация в Търговище. Какво ви стимулира да се кандидатирате за кмет?

- Моето професионално израстване и умишлен живот през последните 15 години мина в общинска администрация. Постъпих на работа през 2005 година и започнах от най-ниското ходило като младши специалист " Жалби ". Основната ми работа бе напълно с жителите и техните проблеми, тъй че имам обстоен взор върху това какви са грижите и терзанията на съгражданите ми. Въпреки че след тази служба поех работата на младши, старши, основен юрист и на шеф отдел на юристите. Запазих това отношение към хората и като заместник-кмет с сектор " Образование, просвета, опазване на здравето, юношески действия ".

Работата ми като правист ми оказа помощ да проследявам за законосъобразността на административните актове, които излизат от името на кмета и неговите заместници, да го съставлявам процесуално в съда, да съгласувам работата в правния отдел, да координирам документите, готови от чиновниците в общината. През всичките тези години съм подпомагала юридически работата и на Общинския съвет. Познавам целият развой на активността му от " кухнята ".

В екипа от експерти, от които се учих, трупах познания, опит, откакто ми бе обещано толкоз доста в житейски и професионален проект, както и ми бе предоставено такова огромно доверие, одобрих да стана зам.-кмет, тъй като съм виновен човек и почувствах, че е мой дълг да не отстъпвам позициите на хората, с които съм работила, и с които споделяме идентични хрумвания.

Всичко това ме окуражи и одобрих доверието освен на Българска социалистическа партия, освен от близки, познати и другари, само че и поддръжката от АБВ да се кандидатирам за кмет на община Търговище. Усетих предпочитание за смяна от моите съграждани, усетих силата и силата от обединяването. Дълго преди този момент мислих и си задавах въпроса мога ли да оправдая такова доверие, мога ли да покрия упованията към мен. И взех решение - да, мога!

- Кои проблеми на общината вълнуват вашите съграждани и които до момента ръководещите не съумяха да решат?

- Въпросите, които вълнуват жителите на Търговище, са свързани с персонални, битови и локални проблеми и с такива, чието позволение може да се откри единствено на национално равнище. Възрастните хора се оплакват от ниските пенсии, с които мъчно претърпяват. Много от тях тъгуват, че децата им са потърсили прехранване в чужбина или в огромните градове, усещат се самотни и изоставени. Съгражданите ни желаят да има денонощна аптека. Настояват за така наречен квартални служители на реда, които да им обезпечат успокоение.

Жителите на Търговище си мечтаят във всеки квартал да има осветени, асфалтирани улица, контейнери за боклук. Те слагат въпроса за унищожаване на рискови дървета по тротоарите, желаят комфортен превоз, желаят сигурна патронажна грижа, решение на проблемите с бездомните кучета, тормози ги шумът от мощна музика от ромската махала.

Хората желаят санирането да продължава, интересуват се под каква форма ще бъде финансирано, в случай че то бъде обновено. Искат видеонаблюдение на повече публични места с оглед опазване общинската благосъстоятелност. Съгражданите ми упорстват и за настоящи консултативни препоръки с присъединяване на специалисти отвън общината. Интересен е и въпросът кой, по какъв начин и по какъв метод управлява активността на кметовете по селата. Вълнуват се за какво в институциите, било то държавни или локални, се натъкват на чиновници, които не се държат общително с жителите...

Работещите желаят добре платена работа, желаят страната да подкрепя младите фамилии с деца, желаят велоалеи, желаят град, в който младите да останат да живеят.

- Как бихте определили ръководството на ГЕРБ в общината?

- По време на досегашното ръководство доминираха краткосрочните обществени планове. Закъсня подготовката за инфраструктурни планове за идващия програмен интервал. Наблюдавала съм непосредствено през последните 15 години предизборни акции, защото общинската администрация е директен " участник " и мотор на изборния развой. Да, има известно напрежение по време на избори, само че откакто те отминат, животът продължава в остарелия си темп.

Търговище, въпреки и регионален център, е спокоен град. Жителите му се познават и си оказват помощ. Убедена съм, че верният път, по който върви кметът, е да приема работата си като своя идея и в нея не трябва да има място за политически пристрастия. Панацеята на триумфа на едно ръководство е, когато има почитание сред представителите на другите партии, когато екипите работят като един човек и без значение от другите отзиви и гледни точки.

- Какви са вашите хрумвания за смяна на Търговище и възстановяване на живота на неговите поданици?

- Като претендент за кмет от коалиция " Българска социалистическа партия за България " ( " Българска социалистическа партия за България " и АБВ) ще извършвам признатите в тяхната платформа цели. Предстои те да се трансфорат в ясна, финансово обезпечена и ситуирана във времето стратегия, само че и в този момент мога да посоча няколко съществени акцента. Те са свързани със опазване размера на локалните налози и такси за целия мандат. Заедно с екипа си ще премахнем всички вероятни административни трудности пред капиталовите процеси в общината.

Ще провеждам изследване за интереса и опциите за основаване на " Икономическа зона Търговище " в изискванията на реализация на сектора от автомагистрала " Хемус.

Гражданите ще могат да вземат участие директно в локалното самоуправление посредством иницииране на локални референдуми, изследвания и анкети. Ще работя за бързо решение на проблемите им. Имам упоритостта да спомагам на учебните управления на професионалните учебни заведения и работодателите за подготовка на фрагменти, нужни в локалната стопанска система. Те ще имат моята безапелационна поддръжка за развиване на дуалното образование.

Ще упорствам за приемането на нова транспортна скица, в това число и за публичния превоз, отговарящи на огромния брой МПС и повишения трафик.

Търговище се нуждае незабавно от създаване на нова клетка на депото за запазване на твърди битови боклуци.

Ще спомагам за ускорено планиране на инфраструктурни обекти и интензивна работа за отбрана на плановете по новия планов интервал на Оперативна стратегия " Регионално развиване " и останалите налични оперативни стратегии.

- Какви са вашите послания към гласоподавателите? Защо би трябвало да поддържат вас и претендентите на левицата?

- В града и селата на общината се раждат, учат и играят нашите деца. Тук работим и поддържаме връзка между тях. За нас, представителите на левицата и нашите симпатизанти, най-важното в общинската политика постоянно са били хората - тяхното предпочитание за по-красиви обитаеми места, за спокоен и организиран живот, за присъединяване в публичните каузи, за намерено и почтено ръководство.

Посланието ми към всички мои съграждани е да ни припознаят. Ние, левите хора, сме носители на нов морал. Предлагаме етичност, уместност, преданост в връзките, равнопоставеност, бистрота, гласност. Ние желаем по-добро бъдеще на децата ни, по-добро качество на живот на хората, които да не търсят пътя си отвън Търговище и страната, а да ги задържим в нашия град.

Ще трансформира в персонална идея битката с обезлюдяването, ще диря способи да подкрепяме младите фамилии. Ще работим за гарантиране на мощно локално самоуправление посредством стимулиране на директното присъединяване на жителите в локалната власт с откритите за това законови форми, ще работим за развиването и сплотяването на локалната общественост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР