Равносметката от една от най-наситени дезинформационни кампании през 2022 г.,

...
Равносметката от една от най-наситени дезинформационни кампании през 2022 г.,
Коментари Харесай

ПП: Mитове и истини за газовите доставки към България

Равносметката от една от най-наситени дезинформационни акции през 2022 година, с общите старания на ГЕРБ и служебното държавно управление

Месеци наред ГЕРБ и служебното министерство на енергетиката всяваха боязън измежду българите със серия от предизборни неистини, свързани с енергийната сигурност на страната и в частност с газовите доставки преди новия отоплителен сезон 2022-2023.

Зимата пристигна. Газ за България има, с помощта на дейностите на кабинета «Петков». Фактите са ясни и от дълго време потвърдени. Обобщаваме ги тук:

1.Газпром стопира едностранно доставките на природен газ за България.

На 27 април 2022 година, към два месеца откакто Русия атакува Украйна и Европейски Съюз постанова наказания на агресора, «Газпром експорт» едностранно приключва подаването на природен газ към България по дълготрайния контракт със страната. Условието за обновяване на доставките е България да заплаща в рубли. Европейската комисия обаче ясно декларира, че страните, приели заплащане в рубли, ще бъдат обект на наказания от страна на Европейски Съюз.

«Газпром експорт» няма нито едно правно съображение да спре да извършва отговорностите си към България. До последния миг на работата на кабинета „ Петков “ държавното сдружение „ Булгаргаз “ всеки ден подава поръчки за доставка на природен газ към «Газпром», както е условието по контракт. Освен това българското сдружение превежда дължимите суми по фактури от месец април, дължими по контракта, във валутата щатски долари, регламентирана в контракта и в съответно посочената сметка в банковия контрагент. Паричният превод е върнат от «Газпром експорт». Руският газ за България е спрян, а поръчките от страна на «Булгаргаз» са задоволени с нула количество за България.

В същото време водачът на ГЕРБ Бойко Борисов излиза с апел България да заплаща в рубли, с цел да бъдат спокойни жителите и бизнесът – макар рисковете, свързани със загуба на държавни средства, изкуствено повишение на цената на газа и в допълнение удължение на зависимостта от страна, оповестила България за зложелател. Междувременно излиза наяве, че частни немски компании, които се съгласяват на ултиматума на Путин и заплащат в рубли в нарушаване на глобите на Европейски Съюз, не получават съветски природен газ – макар че предплащат милиарди по мечтаната от Русия валута. Русия в никакъв случай не им връща парите. Немските компании са изгубили милиарди. По част от тези случаи и към днешна дата се водят правосъдни каузи.

Тогава българската общност си напомня, че ГЕРБ и Борисов построяват Турски поток за 3 милиарда лв., от който до България не стига нито молекула газ, само че за сметка на това тръбата оказва помощ на Русия във войната с Украйна. Рисковете по изграждане на инфраструктурата са за сметка на България, само че гаранцията за погашение на инвестицията е единствено и само в ръцете на «Газпром», в случай че реши да транзитира природен газ по издигнатата инфраструктура с пари на българските данъкоплатци.

А в края на годината, с номинацията на някогашния началник на „ Булгаргаз “ Николай Павлов за министър на енергетиката в проектокабинета на ГЕРБ (уволнен от кабинета „ Петков “ поради това, че в края на 2021 година два пъти подписва отвод от 2/3 от контрактуваните количества на ниска цена азерски газ), излиза наяве, че лобизмът на ГЕРБ и служебното държавно управление за тотална взаимозависимост на България от съветския газ продължава. Експерти напомнят и предисторията: като началник на „ Булгаргаз “ Павлов дълго време се пробва да внуши по какъв начин сред доставките на азерски газ и съществуването на настоящ интерконектор с Гърция има директна и неотменима връзка – нещо, което не е правилно. Напротив, задачите количества на ниска цена азерски газ са могли да стигат до Българя през турската мрежа още от 1 декември 2020 година, като Павлов е получил документално удостоверение за това от изпълнителния шеф на «Булгартрансгаз» и от шефа на турската държавна компания «Боташ». Така евтината опция на съветския газ е могла да пристигна у нас през точката на свързване от трансанадолскя газопровод ТАНАП и „ Боташ “, както и през точката на свързване сред преносните мрежи на „ Боташ “ и „ Булгартрансгаз “ при Малкочлар-Странджата.

2. Русия стопира поетапно доставките и на огромните стопански системи в Европа, с което провокира невиждана газова рецесия в района.

В Европа настъпва недостиг на природен газ, в резултат на спрените доставки от Русия в нарушаване на контракти с десетки страни. Нарасналото търсене, подбудено от нуждата да се запълнят газовите складове в Европа, довежда до внезапен растеж на цените на природния газ в цяла Европа.

Всички европейски стопански системи подхващат незабавни дейности за заместването на скъпия запас от Русия и за ускорение на процеса по диверсификация на източниците на природен газ.

В най-критичния миг за цяла Европа, до момента в който десетки страни се надпреварват да обезпечат от синьото гориво, кабинетът “Петков ” съумява да контракти покупката на два танкера с полутечен газ – на конкурентна цена. Синьото гориво за България ще се достави непосредствено от производителя Шиние – без присъединяване на търговци по тази договорка. В къс период държавното управление обезпечава слотове за разтоварване на танкерите в Турция. Двата танкера с полутечен газ обезпечават потреблението в България в сериозните месеци и по този начин доставките на газ за семействата и бизнеса в България не се прекъсват, а страната даже бележи голям растеж в индустриалното произвеждане. На управлението на „ Булгаргаз “ е поверено да балансира мрежата и да поддържа цените за потребителите допустимо най-ниски в изискванията на усложнената интернационална конюнктура. «Булгаргаз» съумява да извърши всички договорни връзки и да НЕ загуби пазарен дял, макар, че всички ръководещи преди «Продължаваме промяната» са докарали България до сериозна взаимозависимост от «Газпром» (над 90% от сезонно потребление), без каквито и да е рационални доводи.

Кабинетът “Петков ” съумява да контракти още 7 танкера с полутечен газ непосредствено от производителя тъкмо преди свалянето на държавното управление след избор на съмнение на ГЕРБ в 47-ото национално заседание при започване на август 2022. (Първоначално стартират договаряния за 20 танкера, само че предвид на наличната инфраструктура на терминалите в прилежащи страни се доближава до 7, с явен график за снабдяване и евентуални благоприятни условия за разтоварване в Гърция и Турция). Последното постоянно ръководство с мандата на „ Продължаваме промяната “ е подсигурило и
слотове за разтоварването на втечнения газ за септември и октомври, включително посредством съглашения с частни петролни компании (които към този момент са ги резервирали за себе си) – и в голяма конкуренция с всички европейски страни. Търгове за слотове към този миг не са оповестени, като следва и увеличение на потенциала за регазификация в Ревитуса.

Седемте танкера са задоволителни, с цел да се подсигури потреблението на България на газ до месец април 2023 година. За идващия, към този момент длъжностен кабинет (т.е. кабинетът „ Донев), остава задължението само да удостовери декларираните кораби и да обезпечи
слотове за идващите месеци – задача, която кабинетът „ Петков “ към този момент е потвърдил, че е постижима – и то в най-трудния интервал. (За най-критичния месец държавното управление обезпечава две варианти за заплащане и директна доставка през месец октомври). Вместо това служебния кабинет отхвърля предлагането на австрийски сътрудник, с което усилва страховете на българското общество за идна рецесия. Офертите за способи на заплащане и доставка и до ден сегашен са налични в архивите на «Булгаргаз».

3. Управлението на страната минават в ръцете на служебно държавно управление.

Започва масирана дезинформационна акция на служебното министерство на енергетиката по отношение на газовите доставки, подкрепена интензивно от ГЕРБ
От самото начало кабинетът „ Донев “ стартира да приказва за възобновяване на доставки от «Газпром» и нападна държавното управление с мандата на „ Продължаваме промяната “ с изказвания за несъществуващи „ безпорядък и съсипия “ в енергетиката. Висши държавни служители и «независими» специалисти, свързани с ГЕРБ и съветските ползи у нас, подвеждат обществеността с погрешното изказване, че България, а не «Газпром», е спряла доставките на съветски газ. Всички изказвания на служебния кабинет по отношение на газа се повтарят от представителите на ГЕРБ като част от предизборната им акция против «Продължаваме промяната».

Служебният кабинет удостоверява единствено един от седемте контрактувани от кабинета «Петков» танкера, с аргумента, че няма резервирани
слотове. В същото време Гърция оповестява, че терминалът на остров Ревитуса ще удвои потенциала си за разтоварване и регазификация на природен газ и че търговете занапред предстоят. Нещо повече, гръцкият министър председател Мицотакис декларира, че България има съглашение с Атина при нужда да се транспортира газ от Ревитуса до българската енергийна система при извънредно преференциални условия.

До ден сегашен служебният кабинет, макар напъните си за разговор с съветския снабдител, не съумява да възобнови доставките на «Газпром» към България. В същата обстановка не престават да са и редица Европейски страни. До ден сегашен няма изясненост за това кой отраслов министър, вицепремиер или министър председател е водил диалози с Газпром, както и дали има получен какъвто и да е отговор. Същевременно отрасловият министър Росен Христов напоително осведоми популацията за неизбежността на договарянията с «Газпром».

4. Служебният кабинет се проваля на търговете за запазване на потенциал за полутечен газ.

На търговете за запазване на потенциал, извършени през ноември 2022 година, „ Булгаргаз “ е съумял да резервира едвам два слота за разтоварване на танкери с полутечен газ на гръцкия терминал „ Ревитуса “. Те обаче не покриват първите месеци на 2023 година и не са задоволителни за потребностите на вътрешния пазар и държавната компания с принципал служебното министерство на енергетиката ще би трябвало да разчита основно на търговски медиатори за обезпечаване на всички нужни на България доставки. Новият началник на «Булгаргаз», назначена от служебното държавно управление, признава, че неналичието им на опит е довела до невъзможността да резервират всички нужни
слотове.

Междувременно цената на газа на европейските тържища пада фрапантно и за всяко държавно управление на континента сега обезпечаването на газ на конкурентни цени е лесна и елементарна задача. Забавянето на индустриалните знаци в България обаче блестящо показва неспособността на служебното държавно управление да подсигури конкурентно преимущество на огромните потребители. Същите данни са елементарно потвърдими, в случай че се съпостави динамичността на борсовите показатели с действително подписаните покупко-продажби от Булгаргаз след месец август 2022 година.

Най-често повтаряните неистини на ГЕРБ и служебното държавно управление за газа:

Кабинетът “Петков ” е купувал съветски газ през юли 2022 година през медиатори на цена 110 евро/MWh, до момента в който е можело да се купува от Газпром на цена 86 евро/MWh.

1. Лъжа е, че България е можела да купува от Газпром, камо ли на цена 86 евро/MWh.

Покупката на природен газ по дълготрайния контракт с «Газпром» към този миг е невъзможна, тъй като Газпром стопира доставките няколко месеца по-рано – едностранно и в нарушаване на настоящ контракт, в началото за България и Полша, а след това и за доста други страни в Европа.
Дори България да можеше да купува от «Газпром», то цената на газа щеше да бъде доста по-висока от контрактуваните количества на цена 110 евро/MWh. Формулата за ценообразуване на газа по контракта с «Газпром» включва най-общо два съществени съставния елемент – 70% образувана на база фючърсни ТТФ съставни елементи + 30% от борсовата цена на петролно основани съставни елементи. Съгласно цените в този миг (май 2022 г.) на двете съставни елементи, в случай че Путин имаше желание да доставя газ на България по контракта с Газпром, то цената би била над 180 евро/MWh – близо 40% по-висока от тази, на която България действително си обезпечи газ към този миг.

Графиката онагледява придвижването на цените на газа в интервала на нагнетяване на европейските складове. Веднага щом бяха достигнати равнища над 80-85% запълняемост, цените на борсата паднаха и точно това докара до внезапното „ справяне “ с цените на газа, което си приписва служебният кабинет.

На 28 ноември 2022 година ръководителят на КЕВР Иван Иванов удостовери още нещо, за което „ Продължаваме промяната “ предизвестява от месеци – че в случай че и към оня миг страната ни получаваше природен газ от „ Газпром Ескпорт “, цената още веднъж щеше да бъде по-висока от актуалната. „ Отчитайки формулата за ценообразуването на природния газ от „ Газпром Експорт ”, и оттова – изчислена цената на природния газ като микс, се оказва, че тази цена продължава да бъде по-висока от сполучливо контрактуваната от „ Булгаргаз “ за декември – тя е 157,20 лева по отношение на препоръчаната и към ден сегашен 145,87 лева за мегаватчас “, изясни тогава ръководителят на регулатора пред медии.

И въпреки всичко би трябвало да се означи, че сравняването на цени на действителна доставка с цена на мечтана, само че несъществуваща доставка, е безсмислено. Това принцип важи както за газа, по този начин и за всички останали артикули на пазара.

2.Лъжа е, че България е купувала съветски газ през медиатори (WIEE Румъния и Gazprom Schweiz AG)

Невъзможно е двата търговеца, през които България е купувала природен газ през юли 2022 година – WIEE Румъния и Gazprom Schweiz AG, да са продавали съветски газ. И двете компании са под глобите на Москва и не получават съветско синьо гориво. Още през май 2022 година, с декрет на съветския президент Владимир Путин, Русия издава възбрана за всевъзможни стопански действия, транзакции и заплащания с тези две компании. На процедура те нямат опция да купуват съветски газ, с цел да го продават на България или на която и да е друга страна.

Предизборният мит за «посредниците» и кои са знаците за добре свършена работа

И до през днешния ден ГЕРБ и обвързваните с тях лица назовават търговски компании “посредници ”. Всяко юридическо лице, което може да достави и/или продаде природен газ в България, има право да направи това, като задачата на публичния снабдител («Булгаргаз») е да подсигури допустимо най-конкурентна цена.

Когато доставчикът «Газпром», който целеустремено е бил подложен в позиция да дава над 90% от вътрешната консумация, отхвърля да извършва контракта си, само че все пак в границите на под 24 часа ръководещите по време на рецесията съумяват да компенсират изчезналите количества, явно е свършена добра работа от кабинета «Петков». Финансовите резултати даже на обществените компании в България удостоверяват сравнителното преимущество на българската стопанска система в цяла Европа.

По време на ръководството на кабинета «Петков» енергийната политика на България е доказана като извънредно твърда, рационална и лидерска в подтекста на целия континент. За по-малко от 2 седмици София се трансформира в център на енергийната политика – проведени са публични срещи с всички прилежащи страни, сътрудниците от южния газов кулоар и представители на основна дирекция «Енергетика» в Европейски Съюз. С инфраструктурните решения и оферти за минимизиране на рисковете се слага основата на политика по понижаване на зависимостта от Русия. За по-малко от 5 месеца се връщат количествата, които страната ни получава по южния газов кулоар. За 7 месеца напредъкът по инфраструктурата на интерконектора с Гърция е с над 28%, до момента в който за 12 години се осъществят едвам 72% от общия план.

Гръцката връзка е физически приключена преди м. август, като общата планова реализация към оня миг е 99.9% – график, доказан както от сътрудниците в Гърция, по този начин и от интернационалните регулатори.

Саботирането на процеса стартира още от първия ден на служебния министър Христов, който с подписването на Протокола за смяна на управителните органи на газовата връзка с Гърция слага под риск както инфраструктурния план (така че стартирането в употреба да се отсрочи за след м. октомври), по този начин и обезпеченото намаление на цените след старта на интерконектора. След протестните мнения от гръцка и румънска страна и натиска от страна на Европейска комисия служебният министър на енергетиката е заставен да разгласи «грандиозен успех», откакто анулира подписания от самия него Протокол и обявявява понижение на цените, към този момент подсигурено от предходното държавно управление, в резултат на намалени борсови показатели и подписани съглашения с AGSC.

Фактите сочат, че до момента в който служебният кабинет се пробва да си приписва стратегически заслуги по приключването на газовата връзка с Гърция, единствените изпълнени дейности от членовете му са документални, към този момент съответно готови и разказани от политическия кабинет на министерството на енергетиката в кабинета «Петков».

Най-важното за българските жители е, че пътят, по който страната ни пое по време на ръководството на Политическа партия – към безспорна газова диверсификация и сигурност на доставките на конкурентна цена, е необратим.

В последния ден на 2022 година Путин анулира ултиматума си за заплащане на съветски газ единствено в рубли. И по този начин потвърди, че този този акт, в нарушаване на всички контракти, е единствено опит за извиване на ръце. Ултиматумът освен не оказа помощ на агресора, само че и сподели на цяла Европа, че Газпром не е сигурен снабдител. Никога още веднъж България не може и не би трябвало да бъде подвластна от един снабдител на газ и в никакъв случай още веднъж Газпром не би трябвало да е основна част от енергийния микс на страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР