Бившият главен прокурор Иван Гешев официално е станал председател на

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев официално е станал председател на
Коментари Харесай

Как Иван Гешев стана шеф на партия по втория начин

Бившият основен прокурор Иван Гешев публично е станал ръководител на партия. Това обаче не се случило по общоприетата тежка процедура, а по „ втория метод “.

Освен това поради трансформацията може да се окаже, че е налице сериозен юридически проблем, обвързван с легитимността на присъединяване на групировката на Каскета на изборите „ 2 в 1 “ - за Народно заседание и Европейски парламент на 9 юни.

Гешев оглави предизборна коалиция с името „ Граждански блок “, формирана от две партии - Български либерален съюз „ Радикали “ и „ Партия на българските дами “.

Партията „ Радикали “ бе с ръководител Цветан Манчев. Тя обаче към този момент не съществува, тъй като се е преобразувала в партия „ Граждански блок “ с ръководител Иван Гешев. Това е вписано публично в Софийския градски съд (СГС) на 30 април.

Защо Гешев не се яви на изборите с партията си, а в съдружен формат? Вероятно заради простата причина, че срокът за регистрация на участниците във вота бе 24 април. Към този миг партия с името „ Граждански блок “ не е съществувала в правния мир.

От друга страна, след 30 април партия „ Радикали “ към този момент няма. Така се оказва, че обединението „ Граждански блок “ се състои от единствено една партия – тази на българските дами, което може да се окаже проблем за Централната изборна комисия.

Стандартната процедура за основаването на политическа партия е много тежка, а в някои обстановки би могла да се окаже и невъзможна. Тя изисква съставяне на предприемчив комитет от най-малко 50 индивида. Той би трябвало да одобри учредителна декларация, която да бъде оповестена в народен всекидневник. Следва разкриване на подписка за набиране на членове-учредители. В период до три месеца се привиква учредително заседание, на което би трябвало да участват най-малко 500 жители, които да не са членове на други партии.

Вместо всичко това, партията „ Радикали “, която съществува от 2002 година, само че няма особени триумфи в политическия живот на България, и нейният ръководител Цветан Манчев са решили просто да сдадат регистрацията си на Иван Гешев.

Самата процедура наподобява много противоречива. Според регистъра на партиите „ Граждански блок “ с водач Иван Гешев съществува още от 2002 година, което е подвеждащо.

Любопитно е и за какво вписването на Гешев като ръководител се е случило чак на 30 април.

Седалището на „ Граждански блок “ е в София, на ул. „ Мария Луиза “ 92, ет. 6.
„ Граждански блок “ има и сайт, на който се изписва като политическа партия. Според електронната страница групировката има двама заместник-председатели – Мария Карагьозова и Борислав Райчев.

А другояче ребрандирането на остарели партии като нови вместо естественото основаване стана фешън през последните години.

Така, да вземем за пример, преди три лета някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Красимир Янков се отдели и сътвори „ Българска прогресивна линия “ на мястото на „ Българска партия Либерали “.

Сдружението на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов „ Ние идваме “ също стана партия по този метод. Тя наследи Единната национална партия на Мария Капон.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР